Bota al contingut principal

Més de mil alumnes d’Educació Primària participen en les activitats que han tingut lloc als jardins de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.

El Dia Europeu de les Llengües s’ha commemorat amb un acte a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport amb la inauguració de l’Arbre de les Llengües, una escultura col·laborativa creada per Monique Bastiaans i en la qual van participar en la creació de flors que simbolitzen la diversitat lingüística xiquets i xiquetes de diferents centres educatius. L’Arbre de les Llengües ja està a la seua ubicació definitiva i és una reivindicació de la riquesa que comporta la diversitat lingüística i alhora un homenatge a l’Arbre de la Ciència de Ramon Llull.

El conseller Vicent Marzà ha destacat que «s’ha organitzat un acte per al conjunt de la comunitat educativa, per a commemorar la riquesa lingüística de les valencianes i dels valencians. Tallers per a l’alumnat i formació per al professorat en plurilingüisme han estat els punts neuràlgics d’aquesta celebració».

Així mateix, més de mil alumnes de 5é de Primària han participat en tallers didàctics i lúdics sobre la llengua de signes, sobre el Portfolio Europeu de les Llengües i de Hip Hop als jardins de la Conselleria. Aquestes activitats han finalitzat amb un concert del grup valencià Atupa. Paral·lelament, s’ha dut a terme una jornada formativa adreçada al professorat amb competències de plurilingüisme.

Inici de curs a les escoles oficials d’idiomes

Aprofitant aquesta efemèride promoguda pel Consell d’Europa, el conseller Vicent Marzà i el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, han presentat hui davant la societat valenciana les novetats per a enguany pel que fa a escoles oficial d’idiomes valencianes.

Cal destacar, entre aquestes novetats, l’increment de professorat d’anglés i valencià, amb 40 docents més que el curs anterior; la incorporació de 4 idiomes nous: japonés, neerlandés, romanés i èuscar; la doble convocatòria de proves de certificació (juny i setembre) a tots els alumnes oficials i lliures; l’augment del temps de docència de les classes, ja que els cursos ordinaris passen de tenir 4 hores a 4,5 hores setmanals i la nova oferta de cursos formatius específics, cursos de destresa oral, reforç, cursos monogràfics, actualització de coneixements de llengües, etc.

A més, continuant en el procés de revertir les retallades en la qualitat educativa, es produeix una baixada de ràtio de 42 a 35 alumnes en els nivells inicials.

Jornada formativa adreçada al professorat amb competències de plurilingüisme

El Dia de les Llengües també ha comptat amb una Jornada Formativa a la mateixa Conselleria, adreçada al professorat amb competències de plurilingüisme. En aquesta ha participat professorat universitari, de Secundària i de les escoles oficials d’idiomes. La Jornada ha començat amb una conferència sobre «Aprenentatge d’anglés amb la plataforma eTwinning», a càrrec de Laura Santamargarita i Marta Úbeda. Ha continuat amb una altra conferència sobre «Transmissió lingüística intergeneracional», a càrrec de Paula Kasares Corrales, professora de la Universitat Pública de Navarra i membre de l’Euskaltzaindia (Reial Acadèmia de la Llengua Basca). Després, Vicent Climent-Ferrando ha fet una xerrada amb el títol de «Dia Europeu de les Llengües. De quines llengües?». La Jornada Formativa ha finalitzat amb unes comunicacions sobre «El Portfolio Europeu de les Llengües», a càrrec de Joan Monferrer Daudí, Anna Pitarch Gil, M. Rosa Valls Pérez i Antonio Álvarez Platero.