Bota al contingut principal

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha executat en els primers 8 mesos de l’any el 71 per cent del pressupost total de les subvencions destinades al manteniment de centres per a persones amb diversitat funcional dependents d’entitats sense ànim de lucre, el que significa que ja han percebut més de 62 milions d’euros dels 87’4 milions que han de rebre d’acord a les subvencions concedides.

El percentatge de pagaments s’ha incrementat de manera “molt significativa” respecte als pagaments realitzats en aquestes mateixes dates d’anys anteriors, superant en més de 12 punts el percentatge dels últims tres anys.

En total són 219 centres d’entitats sense ànim de lucre els que han rebut ja de mitjana el 71 per cent de les subvencions. Aquests centres compten amb un total de 6.222 places, de les quals 868 corresponen a recursos per a persones amb malaltia mental, i 5.354 són persones amb diversitat funcional intel·lectual o física.

Les ajudes per al finançament de centres dependents d’entitats locals també han experimentat un increment important, “ja que s’han executat en més del 60 per cent, amb uns pagaments que arriben a una xifra de prop de 13 milions d’euros”, enfront del 39 per cent pagat en 2015 o el 23’4 per cent abonat en les mateixes dates en l’any 2014.

Els centres de titularitat municipal compten amb 2.276 places finançades, de les que 328 són per a persones amb malaltia mental i 1.948 per a usuaris amb diversitat funcional intel·lectual o física.

Si els centres d’entitats sense ànim de lucre i els de les entitats locals han experimentat un increment tant en la quantitat de la subvenció concedida com en el percentatge de pagament a finals d’agost, són els centres de gestió integral els que han experimentat un “major creixement percentual” en la quantitat abonada a l’agost, ja que han passat de cobrar un 9’29 per cent el 2013 a prop del 44 per cent aquest any.

500 noves places

Des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives es treballa per reordenar un sector que durant anys ha estat gestionat amb escassos recursos i infraestructures, i crear un sistema que done resposta a les noves necessitats de les persones amb diversitat funcional i on el centre i l’interès siguen els usuaris.

En aquest sentit, enguany s’han creat al voltant de 500 noves places per a persones amb diversitat funcional i persones amb malaltia mental crònica, gràcies a l’obertura de 8 nous centres i l’ampliació de places subvencionades en instal·lacions ja en funcionament, tot això amb un cost per al seu finançament de 4.910.960 euros.

Dels 8 nous centres, que compten amb 157 places, 2 es troben a la demarcació d’Alacant i 6 a la de València, tots ells gestionats per entitats sense ànim de lucre. Cal destacar que 5 d’ells són habitatges tutelats per a persones amb diversitat funcional intel·lectual, 2 per a persones amb malaltia mental i 1 per a persones amb dany cerebral adquirit.

A les places d’aquests nous centres cal afegir 81 places més en centres que ja estaven en funcionament i 13 places més que des del mes de gener estan sent ocupades en centres valencians.

D’altra banda, s’ha regularitzat el finançament de 5 centres d’atenció primerenca posats en marxa en 2014 i 2015, ampliant les places finançades en cada un d’ells i passant de 10 a 35, fet que suposa un increment de 25 places més en cada un. En total 125 places incrementades.

Pel que fa als centres de titularitat municipal, també s’augmenta l’oferta de recursos amb gestió municipal abans que finalitze l’any, amb l’obertura a l’últim trimestre de 2016 d’1 residència per a persones amb diversitat funcional física a Quart de Poblet i 1 centre ocupacional a Tavernes de la Valldigna.