Bota al contingut principal

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha subscrit un acord de col·laboració pel qual la Generalitat cedirà cinc habitatges a l’Ajuntament de València per a posar en marxa, juntament amb la Fundació Rais, un programa basat en el projecte Housing First, que va a destinat a les persones sense llar.

La signatura del compromís s’ha produït abans de la presentació de la pel·lícula ‘Invisibles’ sobre persones sense llar, protagonitzada per l’actor i activista Richard Gere, i organitzada per RAIS Fundació, i ha estat subscrit pel president de la mateixa, José Manuel Caballol, i la vicepresidenta.

La Conselleria també ha concedit, dins de la convocatòria pública d’acció comunitària per a 2016, una subvenció de 44.253 euros a la Fundació Rais, per a la posada en marxa d’un programa d’intervenció integral amb les persones sense llar, que treballa la inclusió a través d’activitats que busquen l’acostament a la xarxa social i sanitària o el treball cap a la capacitació per a la inserció laboral.

Oltra ha destacat la importància de sumar-se a un programa que permet a aquestes persones comptar amb un “punt d’ancoratge a la xarxa social”, a través d’aquestes cinc habitatges, que es troben ubicades en quatre districtes de la ciutat, com són Pla del real, Poblats Marítims, Quatre Carrers i Jesús.

La vicepresidenta ha subratllat la necessitat de caminar cap a unes polítiques de “inclusió activa”, en què les persones puguen “decidir sobre la seua vida i no siga una administració la que ho faça per elles”.

Hi ha un 32,9% de valencians en risc de pobresa i exclusió social, el que representa “una xifra intolerable i que posa en evidència la necessitat d’una actuació comunitària”, a través de projectes com el model Housing First, que proposa, a diferència del que passava fins ara, proporcionar primer un espai segur a les persones sense llar perquè tinguen la possibilitat d’organitzar-se i tenir una consciència pròpia del que està passant, per, després, començar a treballar les altres qüestions.

Referent a això, Oltra ha insistit que cal “confiar en la capacitat d’aquestes persones per construir un projecte de vida, independentment de la seua condició o de la situació en què es troben”.

La vicepresidenta ha assenyalat que, al costat de accions concretes com la que avui es presenta, la Conselleria està treballant sobre qüestions més globals, en la línia de l’Estratègia Europea 2020 de creixement intel·ligent i sostenible, en la qual es basa el Pla Valencià d’Inclusió i Cohesió Social, que inclou l’atenció a les persones sense llar de forma transversal.

En aquest sentit, ha defensat que allò important és “posar en marxa una estratègia de lluita contra l’empobriment i la pobresa hereditària, amb una visió global i a llarg termini”.

Oltra ha afirmat que des de la seua Conselleria estan treballant per “fer visible allò invisible”, per canviar el focus cap a aquestes persones “que queden excloses de la quotidianitat de les nostres vides, aquestes que tenen rostre i alguns no el veuen, que tenen un nom i poca gent pronuncia “i als quals en molts casos” es culpabilitza “de la situació en què estan i se’ls jutja”.