Anar directament a les notícies

La Generalitat posarà en marxa programes de lluita contra la pobresa de caràcter universal

Publicat el en Sanitat i Benestar

La valenciana és la primera autonomia de l’Estat a destinar el 20 per cent dels fons que reben de la Unió Europea a la lluita contra la pobresa, segons ha explicat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui ha destacat que els programes que es posaran en marxa amb aquests diners tindran caràcter universal.

Així ho ha manifestat després de la reunió mantinguda a Brussel·les amb la cap de gabinet adjunt de la Comissaria Marianne Thyssen, responsable de coordinació dels semestres europeus, els aspectes socials de la Unió Econòmica i Monetària (EMU), ocupació, Afers Socials i Inclusió, amb la qual ha tractat la gestió i obtenció de fons europeus.

Després de la reunió de treball, la vicepresidenta ha recordat que el seu departament gestiona, per primera vegada, 29,8 milions d’euros del Fons Social Europeu 2014-2020, per a polítiques d’inserció laboral. Uns fons que, segons ha assegurat, permeten “la posada en marxa de programes d’inclusió social, dels quals es preveu puguin beneficiar més de 20.000 persones”.

En aquest sentit, ha destacat que els programes que es posen en marxa amb aquests fons tindran un caràcter universal, el que vol dir que qualsevol persona que residisca al territori valencià i ho desitge podrà accedir-hi, amb independència de quina siga la seua situació administrativa, cosa que tampoc havia passat fins ara a l’Estat espanyol.

En eixe sentit, Oltra ha incidit que la Generalitat “ha posat en ordre tota l’arquitectura de subvencions” que gestiona la Conselleria i ha obert les portes de participació per gestionar els fons, “amb l’estructura adequada i un comitè de seguiment tècnic per part de els especialistes inclòs el tercer sector.

I aquesta coordinació, segons ha subratllat, ha suposat també la col·laboració amb les entitats i municipis en l’execució dels projectes europeus “perquè no hagen de tornar els fons, tal com succeïa abans amb l’antic govern”.

Segons ha indicat la vicepresidenta, un total de 46 entitats locals i 72 entitats socials valencianes han sol·licitat les subvencions per implantar programes que afavorisquen la inclusió activa de persones en risc o en situació d’exclusió social mitjançant itineraris integrals d’inserció laboral, a través d’aquests fons.

Oltra ha valorat la importància que per primera vegada la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives tinga accés a aquestes ajudes perquè permeten, a més de dinamitzar l’economia i impulsar la creació de nous llocs de treball, contribuir “al benestar de les persones, un dels mandats directes de l’acord del Botànic”.

Les subvencions, segons ha explicat, formen part dels 177 milions d’euros que ha rebut la Generalitat dins del programa operatiu del Fons Social Europeu 2014-2020, que es destinen a reforçar el gir cap a les polítiques socials impulsat pel nou Executiu valencià, a través de projectes cofinançats al 50 per cent, i dirigits al foment de l’ocupació sostenible i la qualitat i mobilitat laboral; la inclusió social i la lluita contra la pobresa; i la inversió en educació i formació professional.

Distribució de les ajdues

La Conselleria d’Igualtat distribuirà els fons en dues línies d’actuació, una primera destinada a ONG, que compta amb un pressupost anual d’un milió d’euros, amb el qual es subvencionarà un total de 20 entitats, que rebran una quantitat de 60.000 euros cadascuna.

En el cas de les entitats privades, les subvencions serviran per a la posada en marxa programes d’inserció laboral per a persones vulnerables, que inclourà una beca de 250 euros per als participants, com a mesura per incentivar el seu compromís amb el procés que li permeta aconseguir un lloc de treball.

D’altra banda, els ajuts per als municipis d’entre 10.000 i 40.000 habitants comptaran amb un pressupost anual, entre 2016 i 2020, de 3,5 milions d’euros, la qual cosa permetrà concedir un ajut de 150.000 euros a un total de 27 municipis per la posada en marxa d’un pla d’inclusió social.

Els ajuntaments que accedisquen a aquestes ajudes hauran de destinar part d’aquests fons a realitzar tres noves contractacions per a aquestes tasques, que hauran de ser orientadors laborals i prospectors socials, el que pot suposar la creació d’un total de 81 nous llocs de treball en l’àmbit municipal.

Accions del programa

El programa conté unes fases d’itinerari que han de desenvolupar-se i executar-se i que vénen reflectides en l’ordre que regula les subvencions. Així, l’itinerari inclou una fase d’Acollida i Diagnòstic sociolaboral individualitzat que valore l’historial professional i formatiu i que detecte les necessitats, mancances i altres factors relacionats amb l’accés a l’ocupació per establir el seu nivell i perfil d’ocupabilitat.

També una fase de Disseny i Desenvolupament de l’itinerari individualitzat d’inserció sociolaboral que comprèn accions d’atenció social, d’orientació laboral, d’intermediació laboral i prospecció i de suport a l’ocupació.

En la fase d’Acompanyament es potencia l’empoderament de la persona participant perquè s’implique activament en el disseny i l’avaluació de les diferents fases de l’itinerari.

Finalment, la fase d’Alfabetització Digital conté el desenvolupament de competències digitals i d’habilitats tècniques, socials i ètiques relatives a l’ús de les TIC, ja que es considera una eina imprescindible per aconseguir no només una inserció laboral, sinó una integració plena en la societat actual.

En els itineraris que finalitzen amb èxit, pot donar-se una segona fase de pràctiques d’aprenentatge i inserció en empreses.