Bota al contingut principal

En plena situació de “caos total” en la xarxa ferroviària de Castelló a causa de les obres del tercer carril i de l’incompliment de terminis del Ministeri de Foment, Compromís ha fet possible que les Corts donen llum verda a una proposta que busca afavorir els usuaris.

La diputada autonòmica i responsable de l’àrea d’Infraestructures i Obres Públiques del grup Compromís en els Corts, Belén Bachero, ha aconseguit hui que la càmera autonòmica aprove, amb els vots de la resta de grups però amb l’abstenció del PP, una bateria de rebaixes en els preus dels bitllets dels trens, que tindrà especial incidència en els de Rodalia. “L’aposta pel transport públic menys contaminant i més sostenible ha de passar per augmentar les facilitats dels usuaris, més encara en moments econòmics de dificultat, com l’actual, en el qual aquest tipus de transport és l’únic al que poden accedir moltes famílies. Per açò ens sentim molt satisfets per aconseguir un acord per a reactivar, entre altres deduccions, el descompte en el bitllet d’anada i tornada, eliminat fa quasi any i mig quan Renfe va introduir un nou sistema tarifari”.

Segons Bachero, l’eliminació d’aquests descomptes suposava un gran sobrecost per a les persones que realitzen viatges esporàdics. “Hem de promocionar l’ús del transport públic, i considerem a més que la reducció del preu de l’anada i tornada en absolut és incompatible amb els bons mensuals i altres reduccions de preu existents”.

Bachero afig que, “a més, la reducció de preus és una manera d’afavorir especialment als usuaris dels Rodalies de Castelló, que estan patint els inconvenients de la reducció de freqüència a causa de les obres del tercer carril, que està suposant a més un caos. Referent a açò, la proposta, a més, inclou que s’estudien descomptes específics per als usuaris més damnificats per aquest problema”.

D’altra banda, respecte al bo mensual existent en els trens de rodalies, la proposta aprovada hui a les Corts insta a augmentar la validesa dels 30 dies actuals a un any. “La idea és que un usuari que adquirisca el bo mensual puga consumir el bitllet no solament en 30 dies, sinó en tot un any. Açò no suposa cap pèrdua per a Renfe, però sí facilita que els usuaris tinguen més temps per a amortitzar el bitllet. D’aquesta forma s’afavoreix l’ús del transport públic”.

Finalment, en la Proposició No de Llei plantejada per Bachero i que s’ha ratificat  este matí, s’insta Renfe a “estudiar un altre tipus de rebaixes que servisquen per a afavorir, incentivar i promocionar l’ús del transport públic, menys contaminant, més eficaç i més sostenible”. “Es tracta, en definitiva, de prioritzar les persones i d’usar les infraestructures impulsades amb diners públics per a millorar la qualitat de vida de la gent en la mesura que siga possible, per això resulta inexplicable l’abstenció del PP”.