Bota al contingut principal

Els diputats de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví i Enric Bataller, han presentat hui una Proposició No de Llei què insta al Govern a no ratificar l’acord econòmic europeu que afavoreix l’entrada de taronges de Sud-Àfrica i posa a una situació encara més vulnerable al sector citrícola valencià.

El passat 14 de setembre el Ple del Parlament Europeu va aprovar l’ampliació en un mes i mig del període que permet l’entrada de cítrics precedents de diversos estats d’Àfrica del Sud sense aranzels.

Fins ara el privilegi aranzelari per les taronges sud-africanes comprenia des de l’1 de juny fins al 15 d’octubre. L’extensió d’aquest plau fins al 30 de novembre discrimina la collita valenciana i amenaça l’economia del sector. Les associacions agràries assenyalen que l’acord posa en perill, només al País Valencià, ingressos per valor de 124 milions d’euros.

“Amb la signatura d’aquest Acord, les produccions mediterrànies pagarien, una volta més, el coste de les relacions comercials i polítiques de la Unió Europea amb països tercers”, han afirmat els diputats de Compromís.

El perjudici econòmic no és l’únic risc, ja que a aquets perill se li suma el risc de la “citrus black spot” o plaga de la “taca negra”, que actualment no ha entrat a Europa i sobre la que adverteix l’Agència Europea de Salut Alimentària.

Junt amb la proposició no de llei Compromís ha preguntat al Govern en funcions si ha calculat el preu d’aquesta decisió per als cítrics valencians, quina posició adoptarà sobre la ratificació de l’Acord i, en cas de ratificar-ho, quines mesures pensa posar en marxa per garantir que les exportacions compleixen les condicions fitosanitàries necessàries per no posar en perill la producció.