Bota al contingut principal

El Secretari Autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha anunciat que el Consell invertirà entre el present exercici i el següent (2016-2017) més de 100 milions d’euros en l’adequació i creació d’instal·lacions per al tractament de residus urbans.

Durant la Comissió de Coordinació dels Consorcis de Residus Urbans de la Comunitat Valenciana, que ha tingut lloc en el marc de l’Ecofira 2016, Julià Álvaro ha indicat que l’actual equip de la conselleria “ha engegat els plans de gestió de residus que l’anterior Govern de la Generalitat tenia paralitzats”.

“En el que portem de legislatura, des de l’estiu de 2015, a través del diàleg, la negociació i els acords, s’han engegat dos plans de gestió de residus urbans i s’estan ultimant els cinc restants per a la seua aprovació. L’objectiu és reduir dràsticament els percentatges de rebot a abocador i convertir en visitables i transparents totes les instal·lacions de tractament de residus”, ha destacat Álvaro.

A més, amb la redistribució de fluxos de residus urbans efectuada per la conselleria en els últims dotze mesos, s’ha aconseguit reduir en 3.000 tones mensuals la brossa que acaba en abocadors. Aquesta disminució suposa també un estalvi per als ajuntaments, i conseqüentment per als seus habitants, que han de pagar per cada tona que va a abocador.

D’aquesta manera, la brossa dels 93 municipis inclosos en el Pla Zonal V5, que abans viatjava a Alacant, en l’actualitat és transportada, en part, a la propera planta de tractament de Guadassuar, a la d’Algimia i a l’Emtre. Al seu torn, la brossa de la Vega Baixa i part de la brossa de la província és enviada a plantes de tractament d’Alacant, Xixona, Elx i Murcia, en comptes d’enterrar-se en abocadors de la mateixa província, com succeïa anteriorment.