Anar directament a les notícies

Compromís exigeix al Govern la ratificació de l’Acord de París contra el canvi climàtic

Publicat el en Medi Ambient

La ministra de Medi Ambient, Isabel García Tejerina, va assegurar que a pesar de la voluntat de signar el tractat, un Executiu en funcions no té potestat per a refrendar l’acord. El diputat de Compromís al Congrés, Enric Bataller, ha presentat avui una Proposició No de Llei que insta al Govern en funcions a ratificar de manera urgent l’Acord de París per combatre el canvi climàtic.

La coalició ha enregistrat la proposició amb motiu de les declaracions de la ministra de Medi Ambient en funcions, Isabel García Tejerina, en les que va assegurar que, tot i que n’hi ha consens amb la signatura del tractat, l’acord no es pot refrendar mentre el Govern siga en funcions. “L’Executiu ha avançat tot el que administrativament pot avançar”, assenyalà García Tejerina.

Compromís reclama la necessitat de posar en marxa l’article 21 de la Llei 50/1997 que reconeix la possibilitat que el Govern prenga decisions en casos d’urgència devedament acreditades o per raons d’interès general en les que l’acreditació expressa el justifique”, com ara l’Acord de París que té com a objectiu limitar els graus centígrads el creixement de la temperatura mitjana del planeta a finals de segle.

Està previst que el Ple del Parlament Europeu aprove aquesta vesprada la decisió dels 28 ministres de Medi Ambient de la Unió de ratificar com a bloc l’Acord que, a més de per la Unió Europea ha de ser refrendat pels socis comunitaris a títol individual.

Perquè el tractat entre en vigor necessita aconseguir un doble objectiu: la ratificació d’almenys 55 països que representen com a mínim el 55% de les emissions mundials. Actualment 61 països, que representen el 47,9% de les emissions, han conclòs el procés de ratificació però fa falta la signatura de nous països que sumen el 7,21% necessari per arribar al 55% que precisa l’objectiu.

Europa representa el 12% de les emissions de gas amb efecte d’hivernacle del planeta però a títol individual només set membres han conclòs el procés: França, Àustria, Eslovàquia, Hongria, Alemanya, Malta i Portugal.