Bota al contingut principal

Compromís ha alertat aquest divendres sobre els riscos fitosanitaris que comporta la xufa importada de tercers països per a la collita valenciana. Els diputats de la coalició en el Congrés, Joan Baldoví i Enric Bataller, han presentat una Proposició No de Llei en la qual insten al Govern en funcions a complir estrictament la directiva que exigeix que la xufa forana, que procedeix de països com Mali, Nigèria, Xina o Costa d’Ivori, isca neta i lliure de residus del seu lloc d’origen.

En els últims anys han aparegut en les zones de producció noves plagues i malalties. Entre elles destaca un fong, prèviament no catalogat, que afecta la collita en la primera fase de cultiu, i un tacat negre d’origen desconegut.Els productors atribueixen les noves afeccions a l’ús de xufa forana com a material vegetal sense el control fitosanitari que exigeix la legislació.

“Encara que la normativa assenyala que el producte ha d’eixir net del país d’origen, actualment el procés de llavat es produeix en destinació”, denuncia el sector. La neteja en el país de destinació implica un risc afegit, ja que els abocaments de xufes derivats del llavat acaben contaminant els camps valencians. Compromís ha recordat que la xufa importada ja va ser declarada en alerta en registrar-se partides contaminades per aflotaxinas B1, una toxina perjudicial per a la salut.

A més de la Proposició No de Llei, Joan Baldoví ha preguntat al Govern en funcions si té constància de l’obligació de complir amb la directiva 2002/29 per a evitar la introducció i propagació d’organismes nocius.