Bota al contingut principal

La portaveu adjunta de Compromís a les Corts i responsable dels assumptes sanitaris que afecten les comarques del Nord, la vila-realenca Mònica Àlvaro, ha elevat a les Corts Valencianes una proposta perquè “es permeta a les administracions autonòmiques gestionar els Fons de Compensació Interterritorial del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques (Minhap), quant a les aportacions que es fan als consorcis hospitalaris”. L’objectiu d’aquesta proposta és que els diners que el Ministeri cedeix per a l’Hospital Provincial es deriven directament a la Conselleria de Sanitat, com a departament amb competències sanitàries en tot el territori valencià, sense que passe per la Diputació Provincial de Castelló. “El que pretén Compromís és eliminar el caos que es genera a l’Hospital Provincial quan la Diputació posa les mans en el centre hospitalari”.

Àlvaro recorda que, “pel simple fet de fer d’intermediari dels diners del Ministeri, la Diputació va donar recentment un espectacle de ‘trilers’ en fer creure a la ciutadania que posaria el 50% del cost de l’accelerador lineal, quan en realitat no va posar ni un duro dels seus fons”. Per açò, Àlvaro considera que “la proposta de Compromís no és només raonable des del punt de vista de l’eficàcia en la gestió i de la gestió de les competències sanitàries, sinó que és necessària des del punt de vista polític per unificar els criteris d’inversió i de millora del centre hospitalari”.

D’aquesta forma, Àlvaro trasllada a les Corts una iniciativa que recentment va elevar a la Cambra Alta el senador castellonenc Carles Mulet, amb la qual es pretén “acabar amb l’anòmal model actual del Provincial de Castelló, que és una excepció a nivell estatal”.

Àlvaro ha destacat que des de Compromís reivindiquem la transició cap a un model idèntic amb la resta d’hospitals públics i, en ser limitades les competències en aquesta matèria per l’administració central, també han demanat el canvi normatiu per a evitar l’actual sistema en el qual la Diputació és qui gestiona els fons ministerials. “Fa mesos Compromís va aconseguir que prosperara a les Corts un acord perquè l’Hospital Provincial s’integre en la xarxa pública valenciana de manera que es millore l’atenció als pacients de les comarques castellonenques. Ara, amb aquesta proposta, el que fem és fer un pas més per unificar també el sistema de finançament”.

Així, la Proposició No de Llei de Compromís insta al Govern al fet que, en cas de l’adscripció dels Consorcis a l’Administració sanitària responsable de la gestió dels serveis sanitaris en el seu àmbit territorial d’actuació, el finançament per part de la Diputació procedent dels fons de compensació del Minhap siguen sol·licitats per l’administració sanitària responsable, és a dir, per la Conselleria de Sanitat.