Bota al contingut principal

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha donat a conèixer hui després de la celebració de la Junta de Portaveus la proposta de la coalició de reforma del Reglament del Senat per crear la figura del senador no adscrit. La proposta, dirigida al President, neix com una resposta a la situació de corrupció, imputacions de càrrecs polítics i el fort rebuig social existent cap a alguns casos com el de la senadora territorial valenciana i exalcaldessa de la capital, Rita Barberà que “no ha estat expulsada del PP i ha recalat al grup mixt per mantenir els seus privilegis, ocasionant un problema greu de funcionament a un grup que ja de per si té difícil ser operatiu pel poc temps que se’ls concedeix per les seues intervencions“, ha explicat Mulet.

Mulet ha recordat que, en l’exercici de les seues competències, les cambres autonòmiques han nomenat els seus respectius senadors de representació territorial. “Es tracta de càrrecs no-electes que poden caure en la temptació d’aferrar-se a l’acta durant tot el període en quèrepresenten a una autonomía, tot i que tant la cambra com els representants de la formació política que la van nomenar hagen perdut la confiança en ella“, ha explicat.

 Recentment les Corts Valencianes han reclamat al Senat que creara la figura del senador no adscrit per evitar per sempre casos de clar de transfuguisme, contra el qual es va signar un pacte en 1988 que se li hauria d’aplicar i que va afectar un representant d’aquesta autonomia. “La figura del no adscrit, que ja existeix en les Corts Valencianes, permetria limitar la capacitat política i els ingressos d’un senador que ha deixat la disciplina del seu grup parlamentari i que només es representa a si mateix i no interferiria en altres grups com el grup Mixt, on estan recalant aquesta classe de senadors afectats, el que trasllada a l’opinió pública la presència de càrrecs imputats, aforats o que tracten de burlar o retardar la justícia en les corts generals, mantenint els seus salaris i deambulant d’un grup a un altre“, ha afegit.

Així, Compromís ha demanat que l’article 30 del Reglament quede redactat així:

article 30

  1. Els senadors que en els terminis a què es refereix l’article 28 no s’han incorporat a un Grup parlamentari de denominació específica passaran a integrar el Grup Mixt, la participació en les activitats de la Cambra serà idèntica a les dels restants.
  1. El Grup Mixt, convocat a aquest efecte pel president de la Cambra, donarà a conèixer a aquest els noms dels qui hagen d’exercir respecte d’ell les funcions de Portaveu en termes anàlogs als previstos en l’article 28.
  1. Els senadors que per qualsevol causa deixen de pertànyer a un Grup parlamentari de denominació específica, quedaran automàticament incorporats al Grup Mixt, llevat que en el termini de tres dies s’adscriviren a altres Grups ja constituïts. El portaveu del Grup Mixt, o el de qualsevol d’aquests últims donarà compte de les incorporacions que es produisquen al President de la Cambra.

4.- En el cas de senadors declarats tr`snsfugues pel seu propi partit polític o per donar-se les circumstàncies i característiques de pèrdua de confiança que així ho defineix, aquests s’incorporaran al grup de senadors no adscrits i no gaudiran de més prerrogatives polítiques i econòmiques que les mínimes constitucionals.

Els senadors de Compromís confien que siga admesa a tràmit pel Ple de la Cambra i es remeta com més aviat a la Comissió de Reglament per al seu estudi i dictamen.