Bota al contingut principal

Les diputades de Compromís a les Corts, Isaura Navarro i MªJosep Ortega, han presentat una proposta per tal sol·licitar a les persones responsables de les exposicions ‘Perfils de la Ciència’ i del ‘Passeig dels científics’, instal·lades a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, que s’hi incloga també una representació de les dones científiques més transcendentals en la història de la ciència i la tecnologia.

Segons ha explicat Isaura Navarro, “sota el Govern del Botànic no podem tolerar que hi hagen exposicions amb una clara discriminació cap a la dona. L’exposició ‘Perfils de la Ciència’ té 42 siluetes de científics de tot el món, entre les quals només trobem una dona, Marie Curie. I considerem que no és tolerable que els organitzadors de l’exposició s’obliden de l’aportació indiscutible que les dones han realitzat a la ciència, a la literatura, a la medicina, a l’art, a la tecnologia. En definitiva, a la història de la humanitat. Per això demanem que es canvie i que en qualsevol exposició es tinga en compte l’aportació de les dones”.

“Quan es va inaugurar la mostra, ja hi va haver múltiples queixes per part de l’Institut de la Dona i per a la Igualtat d’Oportunitats, així com de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular, a més de queixes internes que no tingueren cap èxit. L’organització va al·legar que no tenien pressupost per ampliar l’exposició, però el 2012 havia 37 perfils de científics i a data de hui ja en són 42, la qual cosa corrobora que s’han fet ampliacions i que les dones han tornat a ser les grans oblidades. I en quant a la mostra ‘Passeig dels Científics’, on hi ha 17 perfils representats, de nou, només apareix una única dona: la biòloga nord-americana Lynn Margulis”.

“És important i necessari que es prenguen les mesures adequades per evitar que es tornen a produir aquest tipus d’exposicions on l’aportació de les dones continue invisibilitzada, així com també és important promoure la igualtat de gènere en qualsevol mostra que es celebre al nostre territori”.

A més a més, “també considerem rellevant que es canvie el nom del Museu Príncep Felip pel d’una dona que haja destacat al món de la ciència i la tecnologia, perquè volem fer visible el paper que tenen les dones en la nostra història. El Consell ha de valorar l’oportunitat de canviar-li el nom al Museu. És el moment de començar a corregir la invisibilització sistemàtica que es produeix sobre les dones i els seus descobriments”, ha conclòs la diputada Isaura Navarro.