Bota al contingut principal

Compromís ha presentat hui una Proposició No de Llei al Congrés en què insta el Govern en funcions a rebutjar l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i Canadà (CETA). La coalició ha alertat que l’entrada en vigor del tractat posa en risc els serveis públics, els estàndards europeus en matèria de seguretat alimentària i les polítiques mediambientals.

Compromís ha incidit que una altra de les amenaces del CETA és l’entrada de tribunals d’arbitratge, un mecanisme al marge de la jurisprudència nacional per resoldre possibles conflictes de les grans empreses amb la legislació de cada Estat, que podrien constituir un perill per a la sobirania nacional.

Representants de la UE i Canadà tenen previst signar el tractat el proper 27 d’octubre. Una setmana abans, el 18 d’octubre, els ministres de Comerç dels 28 estan convocats a una reunió a Luxemburg per donar el seu vistiplau al text definitiu.

Encara que l’acord ha de ser ratificat per cadascun dels Estats membres de la Unió, el tractat podrà començar a aplicar-se a partir de la seua aprovació per El Consell i el Parlament Europeu. La proposició no de llei de Compromís coincideix amb la campanya de rebuig al CETA promoguda per diversos moviments sindicals, ecologistes i de la societat civil que culmina demà amb una manifestació a diverses ciutats espanyoles.