Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en el Congrés, Enric Bataller, ha criticat hui el finançament paral·lel, via crèdit extraordinari, del Ministeri de Defensa i ha celebrat la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la aquesta ampliació “sistemàtica” del pressupost.

El Constitucional va anul·lar aquest dilluns el crèdit extraordinari de Defensa, per valor de 856.400.000 d’euros, que el Govern va autoritzar el 2015. Aquest tribunal, que ja va dictaminar al juliol contra aquest mètode de finançament, considera que l’ús del decret llei per aprovar aquests increments a la partida “no està justificat per raons d’extraordinària i urgent necessitat”.

Entre 2012 i 2015, l’Executiu ha engreixat el pressupost de Defensa en més de 4.300 milions d’euros a través del crèdit extraordinari. Tot i que enguany el Govern central no ha emprat aquesta via per incrementar la despesa, l’estat de l’execució pressupostària del 31 de juliol va assenyalar un desviament positiu de 1.162 milions d’euros en els fons del ministeri que dirigeix Pedro Morenés, passant dels 5.788 aprovats al Congrés als 6.950 milions.

El passat mes de setembre els diputats de la coalició al Congrés, Ignasi Candela i Enric Bataller, van preguntar al Govern en funcions sobre el motiu i el destí final d’aquest augment.

Bataller ha incidit que aquesta pràctica “ni és legítima, ni està justificada” i ha lamentat que no hi haja diners per augmentar les pensions però sí per comprar armament pesat. En aquesta línia, a més, ha qüestionat la necessitat d’adquirir aquest tipus d’armes de combat “contraris a la naturalesa de les missions d’Espanya en l’àmbit internacional”.