Bota al contingut principal

Compromís ha defensat hui al Senat la transferència del servei de Rodalies, tot i que condicionant-lo a la realització prèvia d’una sèrie de millores. “Entre aquestes hem reclamat una inversió prèvia en infraestructures de 3.606 milions d’euros, la modernització del material mòbil per import de 75 milions i el pagament d’una compensació anual pel dèficit d’explotació que s’estima en 63 milions d’euros addicionals“, ha explicat el senador territorial, Carles Mulet, durant la seua exposició.

Compromís ha denunciat l’abandonament al què han estat sotmesos els 412 quilòmetres de línies existents, la mala gestió, centenars d’incidències i milers de persones afectades. “Obres absurdes i mal planificades com el tercer fil entre Castelló i València han castigat més a un servei que s’ha anat degradant dia a dia. A això se suma l’incompliment per part del Ministeri de Foment del Pla de Rodalies per al País Valencià i els acords de reordenació signat entre l’exministre Francisco Álvarez Cascos, José Luis Olivas i Rita Barberá de 2003 que havia d’invertir 800 milions a la capital. Ja n’hi ha prou de maltractament, senyors del PP“, ha indicat.

El grup d’Esquerra Republicana ha assumit i acceptat l’esmena de Compromís que valencianizaba la petició i que serviria per tornar a connectar tots dos territoris. Els senadors Carles Mulet i Jordi Navarrete han registrat a més una moció que s’expressa en els mateixos termes que la moció presentada i que esperen, puga debatir-se en breu. Mulet ha convidat als que han votat en contra de la moció “a donar-se una volta en tren de rodalies, mitja distància, alta velocitat, regionals o fins i tot de mercaderies pel País Valencià i les seues principals capitals ja que és insultant el que s’ha invertit en altres autonomies i el que s’ha destinat al territori valencià amb molta més població i aportacions a la caixa comuna. Vostès han robat i sabotejat al País Valencià“, ha agregat i ha reclamat a Mariano Rajoy que pague el deute de 500.000 euros a Fira València pel congrés del PP. La moció -que suposava notables inversions en la xarxa ferroviària valenciana i catalana- ha estat rebutjada pel PP, PSOE i, paradoxalment, per la mateixa senadora Barberá.

Actualitzar la població per complir la llei de dependència

Compromís ha secundat l’esmena a la moció del Grup Basc per garantir una adequada posada en marxa de la Llei de l’Autonomia Personal i l’Atenció a la Dependència, que compleix 10 anys d’una ineficaç publicació, però presentant algunes esmenes. Així, el senador Jordi Navarrete, ha reclamat l’exigència d’un calendari clar per a la posada en marxa dels mecanismes que inclou la llei i la seua dotació pressupostària i ha reafirmat l’exigència del pagament dels deutes que té el Govern espanyol amb les diferents comunitats autònomes mitjançant un calendari clar de pagament d’obligat compliment i la revisió del finançament.

Segons Navarrete “cal revisar, abans de la posada en marxa de la Llei 39/2006 en la seua plenitud i integritat amb les seues partides necessàries, l’actual sistema de finançament autonòmic per garantir que els recursos que les comunitats autònomes reben es corresponen amb la població real i evitar així més desajustos que comporten problemes pressupostaris per infrafinançament. Els valencians som un milió més de persones que no estan correctament finançats, el que ens empobreix com autonomia per l’actual i injust sistema de finançament, que el PP no revisa tot i les peticions reiterades dels últims anys“.