Bota al contingut principal

La comissió d’Agricultura en el Congrés ha aprovat este dimecres per unanimitat la iniciativa de Compromís en protecció i defensa de la taronja valenciana i dels interessos del sector cítric espanyol.

La proposta, defensada pel diputat de Compromís Enric Bataller, contempla mesures compensatòries per als agricultors en cas que l’acord que afavoreix la importació de taronges sud-africanes perjudique al sector.

El passat 14 de setembre el Ple del Parlament Europeu va aprovar ampliar un mes i mig el privilegi que permet l’entrada de cítrics procedents de diversos estats d’Àfrica del Sud sense aranzels.

Fins ara, el període comprenia des de l’1 de juny fins al 15 d’octubre de cada any. L’extensió d’aquest termini, fins al 30 de novembre, amenaça l’economia d’un sector que genera més de 20.000 llocs de treball. Les associacions agràries assenyalen que l’acord posa en perill, només a la Comunitat Valenciana, ingressos per valor de 124 milions d’euros.

La iniciativa també planteja reforçar la vigilància i els controls fitosanitaris sobre la taronja provinent del sud d’Àfrica davant l’amenaça de la plaga del black spot o taca negra, una malaltia que ataca a la producció sud-africana, però que no ha entrat a Europa.

Tot i que l’acord comercial ja ha entrat en vigor i s’aplica provisionalment al conjunt de la Unió Europea, precisa també de l’aprovació de cadascun dels Estats membres. Compromís ha manifestat que reclamarà al Govern la no ratificació de l’acord.

La proposta, en defensa de la taronja, ha comptat amb el vot a favor de tots els grups de la comissió. No obstant això, en la votació del ple del Parlament Europeu del passat 14 de setembre, 9 eurodiputats espanyols (8 del PP i un independent) donaren el vistiplau a l’entrada de cítrics sud-africans.