Anar directament a les notícies

Compromís insta a realitzar canvis normatius per donar suport a l’autoconsum elèctric

Publicat el en Economia i Ocupació

La diputada de Compromís, Teresa Garcia, ha presentat en Les Corts una iniciativa parlamentària amb la qual insta al Consell a realitzar un canvi normatiu amb el qual es garantitze l’aprofitament i consum directe de fonts d’energia renovables que precisen intercanviar l’energia produïda excedentària de l’autoconsum amb el sistema elèctric.

 

Segons explica Garcia “el Tribunal Constitucional (TC) ha alçat la suspensió d’un article de la llei d’Energies Renovables i Estalvi i Eficiència Energètica de la Regió de Múrcia que havia sigut recorregut pel govern central. Es tracta d’un article molt important perquè exclou les instal·lacions d’autoconsum amb dispositiu d’injecció zero de l’impost al sol. Així amb la decisió del Constitucional es permet que les instal·lacions aïllades estiguen exemptes del pagament de peatges del sistema elèctric estatal. No només considerant-se aïllades les que estiguen desconnectades de la xarxa (físicament aïllades) sinó també les que utilitzen un dispositiu d’injecció zero que permet, estant connectades a la xarxa, que la instal·lació es desconnecte automàticament i deixe de generar electricitat quan no hi ha consum d’energia.

 

Amb la decisió del TC d’avalar la normativa murciana s’obri la porta al balanç net mitjançant l’intercanvi d’energia, és a dir, la solució de compensació de saldos d’energia que permet a l’autoconsumidor aprofitar en diferit l’energia que genera i no pot aprofitar. Aquesta compensació no seria en termes monetaris sinó energètics. Així, s’habilita a xicotetes instal·lacions generadores d’energia elèctrica a partir de fonts renovables, previstes per al consum instantani o diferit en les modalitats d’autoconsum, a considerar-se com a instal·lacions d’intercanvi d’energia.

 

Per a Garcia “aquesta és una gran notícia perquè l’autoconsum és un sistema que afavoreix l’eficiència energètica i el consum responsable, fomenta les energies renovables i netes, la generació distribuïda i redueix la dependència energètica. A més, es tracta d’un sector amb grans possibilitats de desenvolupament en el nostre territori i una font d’ocupació i activitat econòmica”.

 

“Des de Compromís entenem que hem d’aprofitar esta escletxa en el bloqueig al desenvolupament d’autoconsum elèctric que va imposar el Partit Popular des del govern de l’Estat. Així en la defensa d’un nou model energètic on l’autoconsum és clau instem al Consell a incorporar en la nova normativa valenciana d’energia que s’està elaborant allò que el Tribunal Constitucional ha reconegut a Múrcia i desenvolupar, en el menor temps que siga possible, un reglament consensuat amb els principals agents del sector que definisca les condicions tècniques i administratives que han de complir les instal·lacions aïllades del sistema elèctric i les instal·lacions per a aprofitament i consum directe de fonts d’energia renovables que precisen intercanviar l’energia produïda excedentària del autoconsum amb el sistema elèctric”, ha conclòs Garcia.