Bota al contingut principal

La coportaveu de Compromís i vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha afirmat que el PP “ha situat la corrupció de manera sistèmica i sistemàtica en totes les institucions en les quals ha governat”. “La seua política de corrupció expansiva” té també conseqüències en les accions de sostenibilitat mediambiental en prevaldre ” el negoci d’uns pocs en sectors com la planificació urbanística o la gestió de resídus front a la protecció del territori”.

Oltra ha sigut convidada per l’European Green Party per a pronunciar una ponència sobre les conseqüències de la corrupció en les polítiques de sostenibilitat mediambiental i com revertir la situació en unes jornades que tenen lloc a Roma. Durant la seua exposició ha enaltit davant dirigents de polítics d’Itàlia, França, Bèlgica, Alemanya, República Txeca, Holanda, Àustria o Noruega, els valors dels valencians i valencianes, “que gens tenen a veure amb la imatge de corrupció que el PP ha exportat més enllà de les fronteres de la Comunitat”.

La vicepresidenta del Consell ha assenyalat algunes de les mesures engegades en un any de govern per a “atacar les causes de la corrupció”, com els canvis en la legislació urbanística, la protecció de l’horta, la moratòria urbanística en la costa, la Llei de Funció Social de l’Habitatge, el conveni amb Transparència Internacional, el Codi de Bones Pràctiques, la participació ciutadana, la inclusió de clàusules socials i mediambientals en la contractació pública o la desclassificació de 13 milions de metres quadrats.

En poc més d’un any les polítiques impulsades per Compromís en els governs del canvi que impulsa “estan aconseguint revertir les polítiques d’un Partit Popular que va situar la corrupció de manera sistèmica i sistemàtica en les institucions”. En aquest sentit, ha apuntat que hi ha prop d’una dotzena de exconsellers imputats, asi com a dirigents ‘populars’ ja a la presó.

Oltra ha exposat com les pràctiques fora de la legalitat suposen una manera de perpetuar-se en el poder i com s’utilitza aqueix poder per a desposseir a la ciutadania. “La corrupció inverteix la lògica del flux de distribució de la riquesa per a ser saquejada per uns pocs”, ha lamentat la coportaveu de Compromís, que ha explicat que a la Comunitat Valenciana la corrupció es va basar en tres eixos: l’especulació urbanística, els grans esdeveniments i en les polítiques de resídus que han derivat en casos com Brugal o Emarsa.

En aquest punt, la vicepesidenta ha assenyalat que les “males pràctiques” de l’antic govern han generat una “ruïna en diferit que ara paguem tots els valencians”. D’aquesta manera, ha recordat que la “mala gestió urbanística” ha generat que el Consell del Botànic haja d’afrontar una serie de reclamacions per valor de 316 milions per PAIs mal tramitats per l’antic govern i que van ser anul·lats pels tribunals.

Oltra, que ha recordat que l’actual dirigent del PP valencià va ser responsable de les polítiques urbanístiques en l’antic govern, ha explicat que entre les casusas de anulació dels plans urbanístics es troba “no comptar amb informes preceptius i vinculants de les confederacions hidrogràfiques o perquè es van obviar els preceptius informes mediambientals”. “Hi ha una gran diferència entre informes consultius i informes preceptius”, ha remarcat la coportaveu de Compromís, per a qui els dirigents del PP “es van situar com un partit antisistema en tractar de saltar-se les regles de joc”.