Bota al contingut principal

La coalició demana un gran acord en benefici de ciutadans, pobles i empreses d’Alacant perquè mai més les subvencions a la Diputació estiguen teledirigides de forma clientelar.

Alcaldes de més de 20 municipis, membres destacats del Govern valencià com el conseller Vicent Marzà i representants de les principals organitzacions socials i empresarials han acudit amb expectació a la presentació del Pla Objectiva, una extensa i completa proposta sense precedents a la institució alacantina que pretén facilitar l’autonomia i la justícia en les inversions de la Diputació en el marc del pressupost 2017.

El primer any el pla preveu una inversió de 35 milions d’euros que es repartirien tenint en compte paràmetres poblacionals, de superfície municipal, de cost de prestació de serveis obligatoris i no obligatoris, de l’existència de pedanies, del pacte de polítiques sostenibles d’alcaldes i de la responsabilitat social. Compromís ha qüestionat que la Diputació s’haja convertit en un gegant amb peus de fang que inverteix menys del 50% del seu pressupost en els pobles.

Èxit de concurrència en l’acte de presentació de l’ambiciós Pla Objectiva a Alacant. Si l’objectiu era aglutinar al voltant d’un idea de consens que llançara amb força la petició d’un acord regeneracional i per la transparència en el repartiment de recursos de la Diputació d’Alacant l’examen l’ha aprovat el grup Compromís a la Diputació amb nota. Mai abans una representació tan ampla de la societat alacantina s’havia juntat per reflexionar sobre la necessitat d’un canvi en el repartiment de fons de la Diputació d’Alacant.

“Cadascú dels presents tenim una idea sobre les Diputacions, però he constatat en les dotzenes de contactes que hem tingut estes setmanes amb diferents actors que si alguna cosa ens uneix a tothom ací és la de potenciar una administració àgil que repartisca de forma justa i ràpida la inversió als pobles, especialment els de menor població. Consolidem el que ens uneix i després discutirem allò que ens separa”, ha explicat Fullana al principi de la seua intervenció, avançant el to tècnic i conciliador de l’acte.

Alhora ha reconegut que “fins a l’últim minut hem intentat que estiga algun diputat hui del PP en l’acte, per escoltar, per dialogar, i no ha sigut possible, esperem que rectifiquen”. Representants de la resta de partits amb representació a la Diputació sí que hi han assistit, i per part del PSPV ha estat present l’alcalde de Xàbia i el seu portaveu, José Chulvi.

A l’acte han assistit alcaldes i regidors de més de 30 ajuntaments, a banda de les organitzacions sindicals, socials i empresarials com Cepyme, Ineca, FOPA, Vectalia, Hidraqua i altres empresaris d’àmbit local. Des de la Generalitat, membres destacats del Govern valencià com el conseller Vicent Marzà també han volgut donar suport al projecte.

Sònia Tirado, regidora de l’Ajuntament d’Alacant i que exercia d’amfitriona en l’Agència de Desenvolupament Local, va obrir l’acte amb una benvinguda que deixava clar el to municipalista que emmarcava la vesprada. Tot seguit, ha intervingut la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, qui ha destacat la voluntat de la institució per avançar en la línia que ja està aplicant-se des de fa setmanes a les comarques de València.

Els Diputats de Compromís a la Diputació d’Alacant Gerard Fullana, Jose Manuel Penalva i Lluís Pastor, han desgranat els detalls del pla i han coincidit a destacar el profund caràcter arbitrari de les subvencions d’una institució convertida en “un gegant amb peus de ferro que inverteix menys del 50% dels seu pressupost en el pobles”.

Jose Manuel Penalva, que ha sigut el diputat encarregat de la coordinació tècnica del pla, ha destacat que “que estiguem hui ací fent propostes concretes en positiu és una declaració d’intencions, tenim projecte i tenim ganes de negociar-lo i aplicar-lo”.

Finalment, la tinenalcalde d’Elx i diputada a Les Corts, Mireia Mollà, ha sigut l’encarregada de tancar un acte en el que ha destacat la importància de posar als municipis del sud en el centre d’atenció.

“El pla cerca donar sentit a una administració qüestionada per tots els anàlisi seriosos que existeixen i posar-la al servei real dels municipis. No tan sols es un pla pels pobles xicotets, sinó que també té en compte eixa part més xicoteta de les ciutats grans, com són les pedanies. La idea que avança Compromís desbloqueja un debat enquistat en si hem de tancar completament les diputacions o deixar-les com estan. Descartada la segona opció cap caminar cap a una transformació d’esta administració i determinar el seu futur. Aquest és el camí. Proposem començar amb pragmatisme i amb una idea que bé pot servir més enllà de les fronteres valencianes”, ha conclòs Mollà.

Què és el Pla Objectiva i d’on sorgeix?

El Pla Objectiva és una proposta per la transparència, l’equitat i l’autonomia en el repartiment de subvencions de la Diputació d’Alacant. És un projecte que va començar a caminar el mes de novembre de 2015 amb els primers contactes amb diputats de la Diputació de València. De fet, el Pla Objectiva és una continuació del pla que ja ha començat aplicar fa unes setmanes la Diputació de València en el marc del seu pla d’Obres i Serveis 2016.

El mes de març, Compromís ja va apostar per proposar un pla d’inversió amb criteris objectius amb motiu del pla d’inversió sostenible a la Diputació d’Alacant. Finalment es va negociar per unanimitat un pla amb el criteri poblacional per dur a terme el repartiment. Aquest mes de març, Compromís presentava esta proposta com una avançadeta al Pla Objectiva que ja es confeccionava entre la Diputació de València i el grup Compromís a la Diputació d’Alacant.

Ara, el Pla ha vist la llum definitiva i ho ha fet amb tots els detalls possibles. La proposta elimina les ajudes nominatives de la Diputació, que suma any rere anys milions d’euros del pressupost de la institució. També canvia el sistema pervers de convocatòries d’escassa fiabilitat que han fet possibles centenars de resolucions teledirigides que en molts casos han acabat amb sentència judicials en contra.

En aquest sentit, cada convocatòria obliga els municipis a no haver de fixar-se en les seues necessitats d’inversió sinó e les partides que decideix l’equip de govern de la Diputació, fet poc comprensible si comprovem que els i les regidores dels pobles tenen la legitimitat d’haver sigut triats directament per la ciutadania a diferència del govern de la Diputació. Cadascuna d’estes convocatòries són coordinades de forma aïllada pel diputat de torn corresponent, el que obliga als representants dels pobles a dur a terme constants viatges que es converteixen en rogatòries interminables. A més, estes convocatòries impliquen una gestió burocràtica constant als pobles, la majoria de vegades sense resultat. El BOP demostra com pobles en les mateixes circumstàncies han tingut una sort immensament desigual any rere any.

A esta partida se suma també la inversió coneguda com d’Obres i Serveis a la Cooperació Municipal, d’uns 17 milions d’euros. Estos plans acumulen recursos i sentències que evidencien el seu caràcter arbitrari constant. En total, si aglutinem estes inversions, es podria crear una partida d’uns 35 milions d’euros, la quantitat del Pla Objectiva. Queden garantits fons econòmics a la Diputació al marge del Pla Objectiva per assumir les inversions de caràcter provincial, tals com els de carreteres.

Els objectius del pla Objectiva

Tot i que el Pla Objectiva en principi té com a objecte immediat determinar les ajudes que poden rebre de la Diputació d’Alacant en el marc de la cooperació tal com estableix l’art. 32 del TRDL (Reial Decret Legislatiu 781/1986 de 18 d’abril Text Refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local), el propòsit d’aquest Pla té un objectiu que transcendeix el mer compliment normatiu exposat.

El Pla té altres objectius:

1. Acabar amb el procés rogatori i clientelar a l’hora de l’atorgament de les subvencions públiques.

2. Transferir de forma plena les decisions sobre els municipis als seus representants electes (alcaldes i regidors).

3. Reforçar l’autonomia local.

4. Potenciar la responsabilitat social en la contractació

5. Oferir un marc estable i transparent al món empresarial d’inversió

6. Potenciar la localització de les empreses

7. Reducció de la burocràcia i agilització de tràmits en la recepció de finançament municipal

8. Potenciar la rendició de comptes dels càrrecs electes elegits democràticament i potenciació de la figura tècnica en la diputació

El Pla: Distribució i Criteris

El Pla Objectiva es disgrega en dos plans. El primer pla està destinat a aquells municipis petits i mitjans que no superen els 50 mil habitants i el segon pla destinat als grans municipis superiors als 50 mil habitants.

PRESSUPOST TOTAL PLA OBJECTIVA: 35.000.000,00
PRESSUPOST MUNICIPIS < 50.000 HAB. 32.000.000,00 PRESSUPOST MUNICIPIS > 50.000 HAB. 3.000.000,00

grafic_pla_objectiva

Valor Fixe per Municipi

Cada municipi rebrà una quantitat fixa mínima i tots els ajuntaments rebran la mateixa quantitat

Variable per Població

Aquest criteri depèn del nombre d’habitants, però percebent per càpita més euros com menor sigui el municipi.

Variable per Superfície

La superfície és un element a tenir en compte a l’hora d’establir un paràmetre objectiu per atorgar inversions. La major superfície del territori d’un municipi influeix en les necessitats d’infraestructures del municipi, així com el manteniment de camins, carreteres, zones arbòries.

Variable per Pedanies

Aquesta variable té en compte el factor de que un municipi tinga diversos nuclis urbans consolidats com són les pedanies. Aquest fet suposa un desavantatge atès que els costos dels serveis s’incrementen per la distància i els costos fixos. També cal remarcar que les entitats locals menors tenen condició de poble autònom en el Pla Objectiva.

Variable per Atur

Aquesta variable que té en compte la desocupació de cada municipi posa de manifest una major necessitat de finançament per una menor font d’ingressos de l’Ajuntament la repercussió de la desocupació és més gran. També és determinant un increment de la inversió per incidir en aquells pobles amb elevades taxes d’atur.

Variable per Cost dels Serveis Obligatoris

El Cost Efectiu dels Serveis prestats pels municipis han de tenir en compte en els plans de cooperació de les obres i serveis, segons estableix l’art 36.2 a) de la Llei de Bases de Règim Local

Variable per cost efectiu de serveis NO obligatoris

El Cost Efectiu dels Serveis prestats pels municipis han de tenir en compte en els plans de cooperació de les obres i serveis, segons estableix l’art 36.2 a) de la Llei de Bases de Règim Local

Variable per pacte d’alcaldes

El Pacte d’Alcalde per al Clima i l’Energia agrupa milers d’autoritats locals i regionals amb el compromís voluntari d’aplicar en els seus territoris els objectius climàtics i energètics de la U.E.

Variable per Responsabilitat Social

A la recerca d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador en el marc d’una estratègia de la U.E. cap a la competitivitat empresarial.

El coeficient democràtic

La formula que integra aquestes variables té com finalitat obtindre per cada poble el que Compromís ha anomenat COEFICIENT DEMOCRÀTIC. Aquest percentatge serà exclusiu per a cada municipi i servirà com a base futura per la distribució de qualsevol programa o pla de subvencions. D’aquesta manera, el paper polític de la diputació no pot discórrer sobre el Qui sinó més aviat sobre el Què, Per Què i el Com.

Esperem que, d’aprovar aquest Pla Objectiva, siga l’inici d’un canvi de model que supera la rogatòria i el consegüent clientelisme polític que ha estat històric en els governs de les diputacions d’Alacant i per descomptat ha de ser exemple també per a totes les administracions locals.