Bota al contingut principal

Compromís hi ha sol·licitat crear una comissió d’investigació al Congrés sobre la situació i les condicions de vida als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE). La iniciativa, presentada conjuntament amb Unidos-Podemos, persegueix analitzar si dins dels CIE “es vulneren drets fonamentals” com ara la justícia, la llibertat i la igualtat que reconeixen la Constitució i la Declaració dels Drets Humans. Altres dels objectius de la comissió és concloure si als CIE es garanteix la tutel·la judicial, l’assistència sanitària, el dret a l’educació, a la información i a la intimitat.

La coalició valenciana, que ja va exigir el tancament d’aquests centres d’internament el passat 29 d’agost, ha reiterat una vegada més que aquests recintes són “espais opacs” que incompleixen “sistemàticament” els drets més bàsics de les persones.

La petició arriba una setmana després que varis interns del CIE d’Aluche protagonitzaran una protesta al terrat del edifici i que es negara l’entrada a diversos representants públics davant l’incident. En eixe sentit, Compromís també ha exigit explicacions al Govern sobre les agressions que han denunciat algunes de les persones recloses.

“En aquests centres es criminalitza a personrs vingudes d’altres països només perque no tenen els papers en regla”, censuren des de la coalició. Critiquen, a més, que el Reglament del 2014 que regula el funcionament dels CIE “no ha comportat cap garantia dels drets dels interns”.

A la vulneració de drets se sumen les deficiències de seguretat ihabitabilitat com evidencia el CIE de Valencia, actualment tancant davant les constants plagues de xinxes.