Bota al contingut principal

La síndica adjunta de Compromís a les Corts, Mònica Álvaro, ha presentat una proposta perquè la Generalitat fomente l’ús de desfibril·ladors a les costes valencianes. “Tot i que la normativa valenciana sobre les obligacions relatives als espais cardioprotegits és prou recent, encara trobem que nuclis de gran afluència, com són les nostres costes, podrien estar millor dotats i, sobretot, salvar vides”, ha explicat la diputada.

Segons Álvaro, “donada l’emergència i rapidesa amb que cal actuar, i tenint en compte que habitualment les platges es troben allunyades dels nuclis urbans i centres de salut, es fa necessari que aquelles que compten amb un determinat aforament hagen de tenir accés ràpid a desfibril·ladors. Considerem que, sense menystenir els esforços dels punts de salvament i la gran capacitat dels professionals que vigilen les platges, encara es pot fer més. Urgeix fer un pas endavant i donar seguretat als banyistes que fan ús i esbarjo de les nostres platges”.

Cada any hi ha vora 30.000 morts a l’Estat espanyol per aturades cardiorespiratòries i moltes d’elles podrien ser evitades si es fera ús de la tecnologia cardíaca en els cinc primers minuts després de la fallida respiratòria. En canvi, si els mecanismes s’apliquen als 10 minuts, la taxa de supervivència resulta gairebé nul·la, segons reflexen els estudis de l’American Heart Association.

“Les dades són alarmants i han fet que multitud de governs, empreses, entitats i associacions prenguen mesures que permeten revertir la situació creant zones o espais cardioprotegits. I al País Valencià la problemàtica no és aliena, especialment durant l’època d’estiu on les nostres platges, gran estàndard del turisme, són un lloc on conflueix gran nombre de públic”.

“Atenent a estes dades, que indiquen que cada 20 minuts a Espanya hi ha una aturada cardíaca, la Societat Espanyola de Medicina i Seguretat en el Treball (SEMST) ja ha iniciat els procediments per a concedir el distintiu de ‘platja protegida’. I algunes de les nostres platges més emblemàtiques, com Gandia, Benicarló, Sagunt o Xàbia, ja han pres mesures instal·lant desfibril·ladors d’ús públic (DESA) al seu litoral, prevenint així el nombre de morts durant el passat estiu”.

“Solament cal comparar les xifres: a Espanya la taxa de supervivència després d’una parada cardiorespiratòria és del 4%, mentre que als Estats Units, on l’ús de desfibril·ladors és universal, l’índex de vides salvades puja al 50%”, ha conclòs la diputada Mònica Álvaro.