Bota al contingut principal

El portaveu adjunt de Compromís a les Corts Valencianes, Juan Ponce, ha afirmat que la possible instal·lació d’un Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) a la central nuclear de Cofrents “té una ubicació en un lloc sense garanties de seguretat per a la població. Iberdorla, que és qui gestiona aquestes instal·lacions, vol ubicar el magatzem en una zona inundable i amb risc sísmic. Caldria que aquesta companyia tinguera presents que els mateixos arguments tècnics que desaconsellaren construir el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) a Zarra, són vàlids per a no fer el MTI de Cofrents”.

Segons Ponce, “des de Compromís hem reclamat en nombroses ocasions el tancament de Cofrents i hem advertit de la seua perillositat. Una central nuclear de les que més incidents de nivell 0 y nivell 1 ha tingut. Se li han fet al voltant de 80 adequacions per a millorar la seua seguretat, arran del terrible incident de Fukushima. Però continua sent una font inesgotable de problemes, amb residus radioactius impossibles de neutralitzar, situació que s’agreuja cada dia que continuen funcionant les centrals nuclears i generant nous residus”.

En aquest sentit, “estem treballant en una proposta al nostre grup parlamentari per demanar al Govern central que no es tramite el MTI a la central nuclear de Cofrents, i que es posen tots els esforços en fixar un calendari de tancament definitiu d’aquestes instal·lacions, no més enllà de l’actual pròrroga de la central fins a 2021. A més a més, hem demanat la compareixença a les Corts del director de la central nuclear de Cofrents perquè explique aquest projecte. També exigirem que el Ministeri d’Indústria treballe ja en el calendari de tancament de la central valenciana i de les de la resta del territori espanyol”.

“Considerem que el tancament de Cofrents és possible perquè l’abastiment energètic està garantit amb d’altres fonts d’energia. És més, totes les centrals nuclears han de ser tancades, amb un pla de tancament definitiu i progressiu. Cal recordar que els governs anteriors sempre han apostat per polítiques errònies que maltracten les energies renovables per a poder mantindre les nuclears”.

“Des de Compromís insistim que l’aposta de futur és l’ús de les renovables netes, que ens permeten lluitar contra el canvi climàtic i que són fonts de creació d’ocupació estable i de qualitat. El nostre model energètic  es basa en les renovables netes i en l’eficiència energètica que ens permetrien tancar ja les centrals nuclears, com la de Cofrents, i eliminar els riscos que comporten, com ara eixa possibilitat del 50% que, segons nombrosos estudis, puga produir-se un nou Txernòbil”, ha conclòs el diputat Juan Ponce.