Anar directament a les notícies

Navarro: “El cas de Ribera Salut i B2B apunta a una trama de mordidas a costa de la qualitat assistencial i els diners públics”

Publicat el en Sanitat i Benestar

La diputada de Compromís, Isaura Navarro, ha registrat una sèrie d’iniciatives parlamentàries en Les Corts per tal que es conega l’abast del mecanisme instaurat per Ribera Salut “per enriquir-se a costa dels valencians i valencianes a través d’una central de compres que afecta a les àrees sanitàries d’Alzira, Torrevella i Elx”.

Navarro ha explicat que amb la informació que hem conegut ara sobre la utilització d’una central de compres, anomenada B2B, per part de Ribera Salut “es destapa una presumpta trama de mordidas per multiplicar els beneficis dels propietaris de Ribera Salut a costa de la qualitat assistencial en l’adquisició dels productes sanitaris dels hospitals gestionats per aquesta empresa”.

“Pel que sembla, B2B prioritza en la seua adquisició que les empreses subministradores els paguen comissions en lloc d’obtenir una millor qualitat, efectivitat i cost del producte. Estem davant d’un negoci de dubtosa legalitat instaurat a costa de la concessió pública i a esquenes de l’administració”.

Atès que Ribera Salut rep de la Generalitat pagaments per la prestació dels serveis sanitaris en funció dels costos que li genera l’atenció als ciutadans, el càlcul del pagament per càpita varia anualment. Amb la creació d’una empresa pantalla, al marge del contracte amb la Generalitat, el que sembla haver aconseguit Ribera Salut és amagar a l’administració la despesa real per càpita per any al no comptabilitzar milions d’ingressos del desenvolupament de la mateixa activitat desviats a través d’aquesta empresa intermèdia. “Si la despesa és en realitat inferior pel percentatge que s’emporta B2B de cada compra, les xifres abonades per la Generalitat a Ribera Salut són superiors a les que havien d’haver estat, així el frau seria majúscul”, ha assenyalat Navarro.

Des de Compromís s’argumenta que aquesta pràctica acaba suposant un perjudici tant en la qualitat assistencial, com en el cost que abonem els valencians amb diners públics, en prioritzar el cobrament de comissions per sobre de qualsevol criteri sanitari, en un model on la sanitat pública esdevé una trama l’únic fi de la qual és satisfer l’avarícia d’alguns personatges vinculats a l’antic govern del PP.

“Instem a la Conselleria de Sanitat a realitzar totes les accions necessàries per recuperar els diners públics que s’hagen pogut sostreure per les presumptes irregularitats realitzades per Ribera Salut en la gestió d’hospitals públics”, ha conclòs Navarro.