Bota al contingut principal

La diputada de Compromís a les Corts, Marian Campello, ha presentat hui, Dia de la Lluita Contra la Violència de Gènere, una proposta per tal que els programes psicosocials deixen de ser una alternativa a les condemnes de presó als agressors per violència masclista, i que siguen d’obligat compliment, juntament amb la condemna penitenciària.

Segons Campello, “no podem asistir com a convidats de pedra a casos com el que fa unes setmanes vam conèixer a Santa Pola (Alacant), on un home, després d’haver posat tres explosius en casa de la seua ex parella, només era condemnat a 46 dies de treballs comunitaris”. 

“Per aquesta raó, des de Compromís entenem que els programes re-educatius no poden ser una alternativa més per esquivar l’execució de la condemna de presó, sinó un sistema permanent i estable en totes les condemnes per evitar casos de reincidència dels maltractadors sobre altres dones, una vegada complides les condemnes”.

“De fet, un 30% dels assassins masclistes ja tenien antecedents previs per motius de violència contra les dones i en la seua pràctica totalitat mai havien rebut cap tipus de tractament de re-educació conductual. I segons un informe de 2014, de l’Audiència d’Alacant, les xifres de reincidència entre aquells homes que es sotmeten a aquest tipus de programes disminueixen fins al 5%”.

 “Però malgrat aquestes xifres, segons dades de 2014, 1.700 condemnats per maltracte no estaven essent rehabilitats. A més, des de l’associació de dones juristes Themis sostenen que aquests programes han d’acompanyar la pena o sanció, mai plantejar-los com una alternativa. Per això considerem que els programes no s’han de plantejar com a mètodes de elusió de les condemnes, sinó com a tractaments efectius de reforma conductual i psicològica”. 

“Els maltractadors no són malalts. Però sí persones que entenen la dominació sobre la dona com una forma de dominar la vida de la víctima i, fins i tot, la seua pròpia. Per tant cal incidir en el canvi prematur de conductes que puguen derivar en actituds violentes de qualsevol tipus cap a les dones, siguen les seues companyes sentimentals o no”, ha conclòs la diputada Marian Campello.