Bota al contingut principal

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Sanitat a les Corts, Isaura Navarro, ha presentat una proposta per tal que es cree una comissió mixta entre la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, que s’encarregue d’aprovar un Pla específic encaminat a la eliminació dels polls en les escoles.

Segons Navarro, “els col·legis són els principals focus de contagi dels polls. Les escoles públiques compten amb protocols d’avís i reacció davant la detecció, una mesura que la pràctica demostra que és insuficient. El problema és que no existeixen tractaments preventius, per la qual cosa és fonamental detectar el més prompte possible els casos que es produïsquen, per a evitar les plagues i contagis, una realitat hui en dia als centres educatius i que afecta especialment als més menuts i menudes”.

“Els polls és un dels problemes que més preocupa a pares i mares per la dificultat d’acabar amb ells, la reiteració, les molèsties que generen i pel cost econòmic que suposa per a les famílies que es veuen afectades. Segons l’Associació Espanyola de Pediatria, al costat del refredat comú, aquesta és una de les malalties més contagioses. El poll del cap és l’únic que no pot transmetre malalties sistèmiques, no obstant açò, és el que ha despertat més interessos per la seua alta prevalença i perquè, en els últims anys, estan apareixent resistències als pediculicides o productes destinats a combatre els polls”.

“El tractament contra els polls, a més dels pediculicides, també inclou l’eliminació mecànica de polls i llémenes i possiblement mesures ambientals per a previndre la transmissió de la reinfestació. Encara que els pediculicides eliminen polls, nimfes i llémenes no sempre tenen una eficàcia del 100%. Les fallades del tractament depenen dels productes, de l’ús correcte dels productes, de si es tracta d’una infestació important, de si es produeix reinfestació i de la resistència que és present al tractament”. 

“Sobre la resistència als productes, tant l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia com el Col·legi Oficial de Farmacèutics de València destaquen que la resistència als tractaments amb pediculicides s’origina com a conseqüència d’un ús indiscriminat dels mateixos, ja que de vegades s’utilitzen aquests productes de manera preventiva, la qual cosa genera que els polls es tornen resistents. Fet que, d’altra banda, és un exemple de la falta d’informació que es produeix per part dels usuaris davant els polls i el procediment per a eliminar-los, i que posa de manifest la necessitat d’un pla específic per eradicar estos insectes de les escoles i els xiquets i xiquetes”, ha conclòs la diputada Isaura Navarro.