Bota al contingut principal

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha visitat per primera vegada el conjunt del Valle de los Caídos, com a pas previ per a registrar aquesta setmana que a la cambra alta, una moció exigint el compliment de la Llei de la Memòria Històrica i les recomanacions i conclusions de la Comissió d’Experts creada el 2011.

Segons Mulet “aquesta basílica i tot el seu conjunt, continua sent un gran mausoleu dedicat a la memòria del dictador Francisco Franco i de José Antonio Primo de Rivera, on 33.847 cadàvers víctimes de la guerra iniciada pel dictador i la posterior repressió, s’acumulen anònims i invisibles en les parets d’aquest recinte, sense la més mínima menció ni reconeixement, mentre les dues figures feixistes regnen sota la cúpula de la basílica amb flors fresques sobre les seues làpides i amb personal de seguretat especial guardant les seues restes. ¿Tot això finançant per qui?

Mulet recorda que els milers de cadàvers emmagatzemats sense condicions, “robats” en la majoria dels casos, estan ocults i silenciats, i que tot el recinte desprèn la pudor d’un monument de tints feixistes. “Aquest espai va ser construït amb la vida, esforç i desesperació de milers de ciutadans, esclaus de la dictadura, castigats a treballs forçats per les seues idees polítiques, i hui dia contínua, com fa 40 anys, sent el lloc de repòs sagrat de l’assassí que els va arrabassar la vida. De res van servir les alternatives estudiades a la configuració d’aquest monument, que perviu malgrat els avenços normatius“, ha assenyalat Mulet.

El senador valencià, recorda que la disposició addicional sisena de la Llei de Memòria Històrica, afirma que el Valle de los Caídos  ha de poder ser contemplat pels seus visitants i per la consciència col·lectiva del país amb un nou significat més inclusiu, des de l’esperit de reconciliació i el respecte al pluralisme reconegut en el pacte constitucional, i l’article 16 de la mateixa llei estableix que es regirà estrictament per les normes aplicables amb caràcter general als llocs de culte i als cementiris públics i que en cap lloc del recinte podran dur-se a terme actes de naturalesa política ni exaltadors de la Guerra Civil, dels seus protagonistes, o del franquisme. Tot i això, tot el recinte continua sent una exaltació del franquisme en si, sense la més mínima menció a les víctimes.

Per a Mulet, “és urgent complir amb les conclusions i recomanacions de la comissió d’experts creada el 2011 i treure immediatament del seu lloc privilegiat les restes de Primo de Rivera i de Franco”, i facilitar els tràmits i ajudes per a retornar els cossos robats de les víctimes del franquisme als seus familiars, i acabar convertint el Valle de los Caídos en un centre que honore a les víctimes i no el botxí. “O això o, directament, la demolició. Ens dóna pràcticament igual, perquè la taca de sang mai es podrà treure d’aquest conjunt, però no pot continuar un minut més en aquest Estat. El fet és tan greu com si l’Estat Alemany estigués mantenint amb diners públics un gran mausoleu amb les restes de Hitler i emparedats al costat d’ell el cadàver de les seues víctimes. Només de pensar-ho, se’ns posa la pell de gallina“, ha sentenciat.

Compromís ha presentat ja diverses preguntes sobre els fons que anualment es destinen al conjunt, ja que el Valle de los Caídos no ret comptes ni presenta memòries de la seua situació econòmica malgrat rebre -segons les seues dades- subvencions públiques de 340.000 euros del Patrimoni Nacional, el que suposaria un incompliment dels requisits de la Llei General de Subvencions. D’altra banda reclamarà conèixer les inversions per manteniment que ha rebut el complex en els últims anys.