Bota al contingut principal

Davant la convocatòria per part del Ministeri d’Hisenda del Consell de Política Fiscal i Financera a Madrid, la coalició Compromís no pot consentir que el Ministre Montoro haja decidit no incloure en l’ordre del dia de la Sessió Plenària una proposta de reforma de l’actual sistema de finançament autonòmic que substituïsca l’actual que data de 2009.

Després d’haver patit un govern en funcions durant un any, que ha servit com excusa al president Mariano Rajoy per ajornar la presa de decisions, ens pareix una broma de mal gust que el primer Consell de Política Fiscal i Financera convocat pel Ministeri, no aborde este problema de màxima urgència per al País Valencià.

Compromís considera que l’actual sistema s’ha demostrat profundament injust amb els interessos valencians i que, després d’esperar la seua reforma durant 3 anys, es perd novament una oportunitat per encetar un debat vital per als valencians allà on correspon, el CPFF, que és el màxim òrgan de participació entre l’Estat i les Comunitats Autònomes.

Volem recordar al Ministeri d’Hisenda que el govern d’Espanya que ha de garantir el compliment de la Constitució Espanyola, que en el seu article 138 reclama que l’Estat ha de «garantir la realització efectiva del principi de solidaritat, vetlant per l’establiment d’un equilibri econòmic, adequat i just, entre les diverses parts del territori espanyol» i que en el cas valencià, l’incompliment d’este principi és fragant. Com a conseqüència, els valencians ens veiem obligats a patir un dèficit estructural que ja acumula un deute de més de 43 mil milions d’euros.

Segons Clara Ferrando, Secretària Autonòmica d’Hisenda, de Compromís, «anem a Madrid perquè no podem desaprofitar cap fòrum on fer escoltar les nostres reclamacions. Estarem sempre oberts al diàleg i a la lleialtat institucional, en el CPFF lluitarem per un objectiu de dèficit públic que no pose en perill l’exercici de les competències que tenim transferides ni els serveis bàsics dels nostres ciutadans, però no ens podem conformar amb almoines. Pactar un objectiu de dèficit o un altre no soluciona el problema de fons. Reclamem un nou sistema de finançament, que l’Estat reconega el desequilibri i la injustícia patida pel País Valencià i assumisca el deute històric»

En el CPFF d’este dijous el govern central i les autonomies fixaran els objectius d’estabilitat per al trienni 2017-2019. Des del Ministeri d’Hisenda es baralla una oferta de dèficit per a les autonomies del 0’5% per al 2017, del 0’3% per al 2018 i del 0 per a 2019, tot per a complir amb els compromisos adquirits amb Brussel.les que reclama deixar el dèficit públic del conjunt de les administracions públiques al voltant del 3%.

«No entenem com el govern central vol ajustar el cinturó allà on més mal fa als ciutadans. Si les comunitats autònomes hem de finançar entre un 32 i un 35% dels serveis públics, el més lògic és que el dèficit tinguera el mateix pes. S’hauria de repartir l’esforç de l’ajust de forma equitativa entre les diferents administracions (central, autonòmica i local). En qualsevol cas el dèficit a suportar per les Comunitats Autònomes hauria d’estar per damunt de l’1% per a assegurar els recursos necessaris per garantir els serveis que prestem. I en el cas de la nostra comunitat, perquè totes les comunitats no tenen les mateixes competències, alguns estudis apunten a un objectiu dèficit de com a mínim l’1’26%.»

Des de Compromís entenem que és necessària la reducció del dèficit públic per garantir el creixement equilibrat de l’economia, però reclamem que el repartiment de l’esforç per reduir eixe dèficit siga equitatiu en funció de les despeses que han d’assumir les comunitats, que són en última instància les que garanteixen els serveis bàsics fonamentals. A més reclamem que l’objectiu de dèficit ha de ser asimètric i ha de tindre en compte les circumstàncies particulars de cada comunitat autònoma. Les discussions entre el PP i el PSOE per acordar una xifra, que balla entre el 05 i el 07%, ens pareix una farsa per ocultar el problema de base. La necessitat d’objectius de dèficits diferenciats, realistes i coherents amb la capacitat i les obligacions de cada autonomia.

Diferents estudis elaborats amb les dades facilitades pel Ministeri d’Hisenda (del Col.legi d’Economistes, de FADEA, de l’IVIE, del Comitè d’experts nomenats per les Corts Valencianes) demostren que el País Valencià pateix un especial maltracte per part del sistema de finançament actual. Això, sumat a la política d’objectius de dèficit simètric per a les CCAA per part del Ministeri d’Hisenda, fa que el País Valencià es trobe davant un cruïlla amb opcions perverses. El Govern valencià es veu abocat a triar entre retallar serveis bàsics o continuar augmentant exponencialment el seu deute públic.

Des de Compromís ho tenim clar, no anem a deixar que els valencians i les valencianes vegen retallats els seus drets i es convertisquen en espanyols de segona per una política austericida marcada des de Madrid, però tampoc anem a suportar per més temps viure de l’almoina que suposen els préstecs transferits pel Ministeri a través del FLA, que hipoteca les generacions futures de valencians i llastra la nostra capacitat de creixement.

Des de Compromís assumim com a prioritària la reivindicació que, de forma unànime, han manifestat les Corts Valencianes, perquè el govern espanyol reforme de forma urgent l’actual sistema de finançament que ens condemna. Volem denunciar que amb la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera d’este dijous es torna a perdre una nova oportunitat per abordar este problema que és urgent per als valencians. Volem mostrar la nostra indignació perquè després de quasi un any de govern en funcions, l’actual govern torne a frustrar les expectatives dels valencians i torne a demostrar la seua falta de sensibilitat cap a les nostres justes reclamacions. Està clar que el problema valencià no és una prioritat per a Madrid.