Bota al contingut principal

En una resposta donada pel Govern Central a una pregunta escrita presentada des del Senat pel senador territorial de Compromís, Carles Mulet, sobre quines previsions a curt, mitjà i llarg termini existeixen tant per a la N232 com per a la A68, es deixa clar que les úniques previsions del Govern “són les reflectides en els pressupostos generals de l’Estat, destacant que en 24 de juny del 2016 es va licitar el contracte d’obres per al condicionament de la carretera N-232 en el tram Barranc de la Bota-Masia Torreta per import de 68,8 milions d’euros“. Més enllà d’aquesta inversió, i de la conversió en la reclamada A68, res.

Mulet exposava en l’argumentari de la seua pregunta, que les obres de millora de la N232 que discorre en territori aragonès es troben paralitzades des del 1994 en bona part del tram, amb actuacions puntuals i limitades. Les consignacions pressupostàries per als trams en el terme municipal de Morella per al 2016 (als quals ara fa esment el Govern) “són insuficients i purament testimonials, i fora d’elles, no hi ha cap previsió per avançar a la resta del territori valencià per aconseguir transformar aquest vial en l’esperada A68, fet corroborat ara amb aquesta resposta“.

Aquesta artèria de comunicació de la Península s’ha anat gestant a comptagotes, amb paralitzacions temporals eternes, amb pressupostos insuficients que moltes vegades no s’han arribat a materialitzar i mentre que en alguns trams hi ha autovia (entre Miranda d’Ebre, a Burgos, fins Burgo d’Ebre a Saragossa), en altres s’ha anat adaptant l’antiga i precària N232 a estàndards mínims, però no aptes per ampliar-los posteriorment i ser autovia, per la qual cosa a la llarga acaba sent també malgastar diners públics per una falta de previsió i d’actuacions a mig fer. “Obres de la N232 no es poden entendre com transitòries, per què parlem de milions d’euros, que fet i fet arriben tard i malament“, ha assenyalat Mulet.

El senador de Compromís va visitar recentment la Demarcació de Carreteres de l’Estat del Ministeri de Foment a València per conèixer el futur de l’A68, on va poder confirmar que només tenen un disseny primari de per on hipotèticament podria anar, sense cap tipus de detall. Es dóna a entendre que possiblement discorreria per on ara ho fa la N232, però sense garanties reals en el temps, sense pressupostos ni termini “tan sols bones paraules cap a les autoritats comarcals dels territoris afectats“. Aquest vial hauria de tenir uns 370 quilòmetres i només té construïts en l’actualitat com a autovia uns 70. La A68 ha de discórrer per Castella Lleó, La Rioja, Aragó i, presumiblement, al País Valencià on el tram entre Valdealgorfa (Baix Aragó) i Vinaròs, d’uns 110 km, encara està pendent d’estudi informatiu. Des que el 2009 el Ministeri va anunciar que seria probablement el seu traçat per territori castellonenc, fins a la data, no s’ha fet res. Aquest vial és d’importància vital per al Maestrat, els Ports i pel Baix Aragó però, de nou, cap previsió a curt o llarg termini.

Mulet defensarà la setmana que ve al Senat mitjançant una esmena a una moció d’ERC, inversions per a la N232 i el desbloqueig de la A68.