Bota al contingut principal

La diputada i portaveu de Compromís de la Comissió de Sanitat a les Corts, Isaura Navarro, ha presentat una proposta per tal d’elaborar un Pla Integral Autonòmic d’Obesitat, Nutrició i Activitat Física, que tracte la problemàtica de l’obesitat com un problema de salut pública, incorporant mesures per a reduir els percentatges d’obesitat i sobrepès al País Valencià, i introduint hàbits saludables a l’estil de vida dels valencians i valencianes.

Segons Navarro, “ens trobem davant d’un problema de salut pública que requereix d’un tractament integral per part de les institucions. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recull que l’any 2014 al voltant del 13% de la població adulta mundial era obesa i un 39% dels adults tenien sobrepès. Quant a la població infantil, l’OMS calcula que al voltant de 41 milions de xiquets menors de cinc anys tenien sobrepès o eren obesos a tot el món”. 

“A més a més, l’any 2015 l’OMS també va presentar un informe en el qual va realitzar unes projeccions sobre l’epidèmia d’obesitat a la qual s’enfrontarà Europa l’any 2030. De complir-se aquestes prediccions, quasi dos de cada tres europeus tindran sobrepès en 2030. Un informe que situa a Espanya entre els països on s’espera un increment important dels problemes derivats de l’obesitat. De no prendre cap tipus de mesures, s’espera que el 30% de la població siga obesa i que el 70% tinga sobrepès”.

“La normativa estatal ens obliga a fer un pla integral precisament per abordar els problemes de salut més greus que pateix la societat valenciana. I és necessari donar compliment a aquest mandat perquè l’obesitat és un greu problema que estem patint ara mateix i que suposa que cada vegada hi hagen més malalties relacionades amb aquesta malaltia crònica, com ara la hipertensió arterial, els dolors lumbars, el colesterol elevat, a banda de malalties cardiovasculars, trastorns de l’aparat locomotor i alguns càncers com el d’ovaris, endometri o pròstata. Hi ha un problema de salut que hem d’abordar amb un Pla Integral que done resposta a esta malaltia que tenim al segle XXI”.

“D’altra banda, l’obesitat infantil s’associa amb una major probabilitat d’obesitat, mort prematura i discapacitat en l’edat adulta. Però, més enllà dels riscos futurs als quals s’enfronten els menors amb problemes de sobrepès, els xiquets obesos pateixen dificultats respiratòries, major risc de fractures i hipertensió i marcadors primerencs de malalties cardiovasculars, resistència a la insulina i efectes psicològics”, ha afegit.

 “Per tot això, l’elaboració d’un Pla integral orientat a millorar l’estil de vida actual dels valencians i valencianes, reduint el sobrepès amb una alimentació saludable i amb activitat física periòdica tindria un resultat molt positiu en la salut pública i el benestar de la societat valenciana. A més d’un impacte econòmic considerable sobre la Seguretat Social, ja que els costos directes i indirectes que generen aquestes malalties reverteixen directament sobre la despesa mèdica”, ha conclòs la diputada Isaura Navarro.