Bota al contingut principal

Joan Ribó: “La disponibilitat de València per a ajudar els refugiats és molt superior a les possibilitats que ens està donant el Govern espanyol”.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha criticat les traves dels governs estatals i de la Unió Europea perquè les ciutats puguen desenvolupar la seua acció solidària davant la crisi dels refugiats. Després de la seua intervenció en la trobada d’alcaldes “Europa: les persones refugiades són germanes nostres”, que se celebra a Roma afavorida pel papa Francesc, on ha demanat que es done una oportunitat a l’Europa de les ciutats i els valors, ha afirmat que “en estos moments la disponibilitat de la ciutat de València per a ajudar els refugiats és molt superior a les possibilitats que ens està donant el Govern espanyol”.

“El que destacàvem a Espanya quan véiem que les ciutats estaven per davant de l’actitud del Govern espanyol quant a la defensa i l’ajuda als refugiats no és un fenomen espanyol, sinó que podem constatar que ho és també en totes les ciutats d’Europa. En estos moments, les ciutats d’Europa pensen d’una manera solidària, mentre que els seus governs i la Unió Europea estan tenint uns plantejaments que no ajuden en absolut i estan convertint el mar Mediterrani en un mar mort pel nombre de persones que han mort com a conseqüència de totes les restriccions”, ha manifestat aquest matí a Roma l’alcalde de València, Joan Ribó, qui ha intervingut en la trobada d’alcaldes “Europa: les persones refugiades són germanes nostres”.

La ciutat de València, representada per Joan Ribó, ha pres la paraula en esta trobada en la qual participen Madrid, Barcelona, Londres, Berlín, Saragossa o Màlaga, entre unes altres ciutats, en el bloc de les set urbs que ho han fet en primer lloc. En la seua intervenció, Ribó ha demanat que es done una oportunitat a l’Europa dels valors i de les ciutats “arrelada en la defensa dels drets humans, capaç de treballar conjuntament des de la pluralitat ideològica i de creences, davant les crisis humanitàries que ens envolten”.

L’alcalde de València ha destacat que “les ciutats volem treballar en la solidaritat, que ja ho estem fent”, i s’ha referit en concret a la recent celebració en la nostra ciutat d’unes jornades, SOLIMED, “precisament per a ajudar totes les ciutats espanyoles en els temes jurídics de cara a eixa acció solidària. I no fem més perquè no ens deixen. Vam plantejar portar un vaixell directament a Lesbos per a portar refugiats a València; teníem tot preparat, però, per desgràcia, el Govern espanyol, que és qui controla les fronteres, no ens va ajudar”.

Punta de llança

Joan Ribó ha afegit que “en estos moments la disponibilitat de la ciutat de València per a ajudar els refugiats és molt superior a les possibilitats que ens està donant el Govern espanyol”, i ha ressaltat la importància que “les ciutats estem en l’avantguarda en la defensa dels refugiats i en molts temes com la lluita contra el canvi climàtic i uns altres als quals, per desgràcia, està prestant molt poca atenció l’Estat espanyol”.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha dit que li semblava “magnífic” que el papa Francesc tinga uns plantejaments de defensa dels refugiats i de les persones que més patixen i als que compartixen els alcaldes d’altres ciutats representades en la trobada de Roma. “Estic content de poder coincidir amb ell, igual que estaré encantat de poder coincidir amb altres persones de qualsevol altra religió, o sense religió, amb les quals puguem treballar conjuntament en defensa dels drets humans. Benvinguda siga eixa ajuda. Estic encantat que el papa Francesc siga una punta de llança en eixa lluita”.

En eixe mateix sentit, en la seua intervenció en esta trobada per a analitzar la situació dels milions de refugiats que hi ha en el món i buscar alternatives per a donar una solució humanitària al problema que patixen, en què participen 70 ciutats de tota Europa, Ribó ha agraït l’impuls del papa Francesc i ha assenyalat que la presència de les administracions locals al Vaticà “no hauria de reduir-se al lament, sinó aportar alternatives. I algunes d’elles ja estan traçades”.

S’ha referit Ribó, per exemple, a l’Acord de París, “un pacte global per a evitar el canvi climàtic, en què moltes ciutats, entre elles València, ja treballem per a fer-lo realitat. Però n’hi ha més. Esta cimera desitgem que siga un clam per a posar fi a la guerra de Síria i als conflictes bèl·lics oblidats en el magma mediàtic. Per a atendre com cal les persones refugiades i garantir-los el dret d’asil, per a crear corredors humanitaris, posar fi a les diverses formes d’esclavitud i tràfic de persones, implementar programes de despesa social finançada amb el tancament dels paradisos fiscals, i fomentar el desenvolupament econòmic dels països que patixen la pobresa”.

Ha recalcat la necessitat que les ciutats prenguen posició davant de les causes de la crisi de les persones refugiades que s’estén per tot el món, “mals tots ells coneguts, i davant dels quals hem de prendre posició. Les administracions municipals som les més pròximes als nostres veïns i veïnes, i per açò mateix és a qui se’ns reclama solucions més immediates”.  

S’ha referit a la solidaritat de les veïnes i veïns de les ciutats que, per exemple, a València, han posat a la disposició de les institucions les seues mateixes cases per a acollir les persones refugiades, i han col·laborat econòmicament en el projecte ‘València, ciutat refugi’; i també a la recent celebració en la nostra ciutat de les jornades Solimed, “que han servit de centre de debat entre les dos riberes del Mediterrani per a trobar solucions al drama de les persones que fugen de la guerra, la fam i la mort”. Ha afegit que “els que ens considerem europeistes ja fa mesos que sentim vergonya. Primer, pel silenci i desistiment de les institucions; després, per l’acord amb l’actual govern de Turquia, un atropellament a tots els principis rectors de l’Europa en què creiem”.

Ciutat d’immigrants i d’acollida

Ha reivindicat Joan Ribó una nova Europa de valors que es reconega en el respecte a la dignitat humana, llibertat, democràcia, igualtat en la diversitat, estat de dret, respecte als drets humans, sobretot els de les minories, pluralisme, no discriminació, justícia, solidaritat i igualtat entre dones i hòmens. “Treballem per recuperar i mantenir la nostra memòria col·lectiva. Aquella que ens indica que el camí de l’egoisme més miop ens porta al no-res. Aquella que ens obliga a obrir els ulls davant la mort dels nostres germans i germanes. La que no es resigna a veure convertit el nostre Mare Nostrum en el ‘Mare Mortum’. La que posa cara a les xifres del patiment que protagonitzen les persones refugiades”.

Ha reivindicat València com “una ciutat multicultural en què cabem tots. Els valencians i valencianes som gent treballadora, solidària, alegre, lluitadora i compromesa. Una ciutat que aspirem siga d’igualtat de drets per a tots i totes, sense importar d’on vinguen. Vam ser una ciutat d’emigrants i tornem a ser-ho; vam ser una ciutat d’acolliment i volem tornar a ser-ho, perquè no oblidem, perquè tenim memòria, i estic segur que molts altres llocs a tota Europa compartixen este sentiment”.