Bota al contingut principal

La diputada de Compromís, Cristina Rodríguez, presenta una proposició no de llei en les Corts per a instar al Ministeri de Cultura a la compra de la finca de ‘El Poblet’ o ‘Posició Yuste’, l’última residència del govern de la II República espanyola, presidida llavors per Juan Negrín. La coalició reclama la intervenció de l’Estat en la protecció d’aquest paratge històric i que puga ser inclòs dins del catàleg de llocs i itineriaris de la Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana amb un règim general de protecció i conservació tal com prevee l’avantprojecte de la Llei autonòmica de Memòria Democràtica i per la Convivència.

“La Posició Yuste va ser l’última seu de la II República espanyola, a Petrer. Va ser un lloc emblemàtic en la Guerra Civil i és un tros de la nostra història més recent que necessita protecció per a preservar el seu valor històric. Donades les dificultats per a la seua protecció, en ser una propietat privada, proposem la intervenció del Govern central per a gestionar la seua possible compra”, ha manifestat la diputada eldense, Cristina Rodríguez.

La iniciativa de Rodríguez està en línia amb la posició del propi Ajuntament de Petrer o la del Consell Valencià de Cultura, que reclamen la seua protecció des de fa anys. El CVC,concretament, va apuntar al maig de 2014 la possibilitat de dotar de major frado de protecció a aquest paratge perquè puga convertir-se en un parc públic mancomunat, un parc de propietat pública o un lloc i jardí històric singular.

La Posició Yuste va ser el lloc escollit per una agonizante República per a elaborar una contraofensiva que mai va arribar a realitzar-se. Entre les seues parets, Juan Negrín i els seus ministres van celebrar els dos últims consells ministerials republicans mentre se succeïen males notícies per als interessos d’aquell govern democràtic, com van ser la revolta de la flota de Cartagena i el colp d’estat de Segismundo Casado o el reconeixement per part de França i Gran Bretanya del govern de Burgos.