Bota al contingut principal

La Comissió de Justícia del Congrés dona llum verda a la proposta de Compromís per legislar contra els delictes d’odi amb els vots favorables del PSOE, Units Podem, Ciutadans, ERC, PNB i PDECat i els únics vots en contra dels diputats del Partit Popular. Des de la formació apunten que “amb aquesta iniciativa es dota a la fiscalia de tots els recursos que garantisquen la dignitat de totes les persones, siga el que siga la seua situació personal”

El Govern haurà d’elaborar i desenvolupar la Llei Integral de Prevenció dels Delictes d’Odi i Protecció de les Víctimes. Els Hate Crime arribaran a la legislació espanyol a través d’una llei específica que reconeixerà les particularitats dels delictes motivats per intolerància al diferent, siguen per prejudicis o per diferències de diferent arrel.

La diputada de Compromís, Marta Sorlí ha defensat que “tots els delictes d’odi” estan relacionats amb la negació delictiva de la dignitat de la persona i la universalitat dels drets humans. Suposen defallir el principi de tolerància, atemptant contra la llibertat i igualtat de les víctimes i persones vulnerables.

La proposta ja va ser registrada pels valencianistes a les Corts Valencianes. El diputat proponent, Josep Nadal ha celebrat el resultat de la votació i ha explicat que: “No és normal que encara no es puguen registrar els delictes d’odi de forma eficient, no pot ser que la fiscalia haja d’anar furgant entre milers de papers de tots els jutjats per a fer les estadístiques de quants delictes d’odi s’han fet en un any. A no ser que eixa deixadesa per part del ministeri siga per a invisibilitzar aquest tipus d’atemptats”.

Actualment a Espanya la modificació del Codi Penal eleva a 13 els factors a protegir mitjançant agreujant, com l’origen territorial o l’aspecte físic o la incitació directa o indirecta a l’odi, la discriminació i la violència per intolerància.