Bota al contingut principal

La comisió de Cultura aprova per unanimitat la proposta de Compromís que reivindica la figura i l’obra del poeta oriolà.

La comissió de Cultura al Congrés ha aprovat hui, per unanimitat, la proposta de Compromís de declarar 2017 ‘Any Miguel Hernández’, amb motiu del 75 aniversari de la seua mort.

La iniciativa de la formació valenciana reivindica el caràcter “universal” de Miguel Hernández y promou impulsar un calendari d’activitats dedicar al reconeixement, estudi i difusió de la seua obra.

La comisió, a més, ha instat al Govern a destinar una dotació pressupostària suficient per posar de relleu la importància a la literatura del poeta d’Oriola.

El diputat de Compromís per Alacant, Ignasi Candela, ha incidit en la necessitat de recuperar la memòria del poeta i dramaturg, i ha fet seues les paraules de Pablo Neruda que defensa el deure de “recordar a Miguel Hernández, que va desaparéixer a la foscor, i recordar-lo a plena llum”.

La proposta, en col·laboració amb la fundació Miguel Hernández, destaca també la fondària i autenticitat del compromís polític i social del poeta i dramaturg contra la desigualtat i pels desheretats.

Miguel Hernández morí a 1942 a la carcel d’Alacant, on va estar empresonat després de la Guerra Civil per motius polítics. Condemnat a 30 anys de presó, emmalaltí de tuberculosi i morí a la infermería de la presó.

Candela ha recordat com Hernández es va convertir en “la veu de milions de persones que volien expresar-se des de la seua realitat quotidiana”, i ha assenyalat que l’efemèride és una oportunitat per “entendre la importància del seu significat a hores d’ara”.

La proposta acordada per la comissió s’uneix a la de la Generalitat Valenciana que el passat més de juliol anuncià que dedicaria el 2017 al poeta oriolà.