Bota al contingut principal

La Comissió Executiva de Compromís, reunida aquest dilluns a la seu Nacional de la Coalició, ha assegurat que en aquest nou any Compromís continuarà reclamant fermament a tots els nivells la necessitat de reformar el sistema de finançament, i millorar les inversions de l’Estat al País Valencià en els pròxims Pressupostos Generals, per tal que 2017 siga l’any en el qual es corregisca la greu situació d’injustícia financera que a hores d’ara pateix el territori.

En aquest sentit, la Comissió Executiva de Compromís ha assegurat que aquest serà el posicionament que la coalició vol que el Consell defense en la pròxima reunió de presidents autonòmics que tindrà lloc el dimarts 17 de gener a Madrid. Tal com han afirmat fonts de l’Executiva, “no ens podem permetre el luxe de perdre una nova oportunitat de fer escoltar la nostra veu i defensar els interessos del poble valencià”.

Des de Compromís s’ha recordat que l’actual sistema de finançament està caducat des de fa 3 anys i és necessari comptar amb un nou que tinga en compte el principi de solidaritat i redistribució entre territoris, perquè no torne a passar que un territori amb un PIB per davall de la mitjana siga contribuïdor net, “una injusta situació que el poble valencià ha estat patint durant molts anys i que ha desencadenat un deute històric que cal revisar”.

D’aquesta manera, des de l’Executiva s’ha reclamat la necessitat de reequilibrar les balances fiscals per tal que l’Estat “no torne a discriminar a les valencianes i el valencians en les inversions públiques. És necessari que els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2017 tinguen en compte inversions en infraestructures bàsiques com el Corredor Mediterrani, el tren de la costa entre Gandia i Dénia, o el sistema de rodalies al territori valencià.

Per altra banda, també s’ha destacat la necessitat que el Consell reclame que l’objectiu de dèficit autonòmic que marca l’Estat siga asimètric, perquè no totes les comunitats autònomes tenen un punt de partida similar, ni totes pateixen un sistema d’infrafinançament com el nostre”.