Bota al contingut principal

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assegurat que una de les prioritats de la Comunitat Valenciana en la pròxima Conferència de Presidents Autonòmics, que tindrà lloc el pròxim 17 de gener, “és un calendari clar de l’engegada d’un sistema de finançament autonòmic”.

Preguntada durant la roda de premsa posterior al ple del Consell pels aspectes que centraran la intervenció del President de la Generalitat, XimoPuig, Oltra ha assenyalat que “el tema estavella serà el finançament autonòmic”.

Referent a això, la vicepresidenta ha indicat que, al costat del finançament, Puig demandarà la regularització del deute, el finançament del sistema de dependència i l’actualització de la possibilitat de reposició de contractar personal.

En relació al finançament del sistema de dependència, Oltra ha explicat que “el que demanem des del Consell és que s’aplique la llei que estableix que la dependència s’ha de finançar a parts iguals pel Govern d’Espanya i els governs de les comunitats autònomes”.

Quant a les taxes de reposició i les possibilitats de les comunitats autònomes per a reposar personal, la vicepresidenta ha indicat que “proposarem que les administracions públiques tinguen el personal que necessiten per a garantir els drets dels ciutadans, de manera que no solament es cobrisquen els serveis essencials, sinó també de la resta de serveis públics, com a administratius”.

“S’ha de fer una visió de conjunt i asimètrica perquè no es poden comparar situacions de comunitats autònomes que tenen empleats públics en diferents nivells. És a dir, nosaltres som la segona comunitat per la cua en empleats públics per cada 1.000 habitants. No es pot aplicar les mateixes regles en situacions desiguals perquè, sinó, s’està generant un greuge”, ha insistit Oltra.

La vicepresidenta ha volgut també “posar en valor” com s’està preparant aquesta Conferència de Presidents i el fet que el President de la Generalitat “s’haja reunit amb els diferents representants polítics i de la societat civil per a arreplegar les inquietuds i les propostes de tot l’arc parlamentari i social”.