Bota al contingut principal

Compromís ha instat el president del Govern, Mariano Rajoy, a “donar la cara” i admetre la seua responsabilitat política en l’accident del Iak 42 en el qual van morir 62 militars espanyols.

Enric Bataller, diputat de Compromís, ha insistit hui en la seua intervenció durant la compareixença de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, en la responsabilitat del president del Govern en el blindatge de l’exministre, Federico Trillo, i en l’indult dels dos metges condemnats pels errors en la identificació dels morts.

Bataller ha preguntat a Cospedal qui es va enriquir amb el vol del Iak-42 i ha reclamat una recerca sobre la cadena de contractacions en la qual van participar fins a cinc empreses intermediàries.

El diputat de Compromís ha recordat com dels 149.000 euros que es van pagar pel vol, a l’operadora de l’avió li van arribar solament 36.500 euros. Més de 100.000 euros perduts en un llistat de subcontractes que Trillo va definir de “cadena de confiança”.

En total, les comissions dels 42 “vols fem” previs al sinistre, que van operar entre febrer de 2002 i maig de 2003 per al trasllat de tropes, van ascendir a més de 3 milions d’euros.

Des de Compromís s’ha censurat l’actitud “supèrbia” de Trillo, que ni ha demanat perdó a les víctimes, ni ha mostrat el seu penediment, ni ha admès la seua responsabilitat en la nefasta gestió de l’accident. Bataller ha reclamat a Cospedal el compromís que l’exministre no torne a ocupar cap càrrec públic ni de confiança.

La setmana passada la coalició va sol·licitar la compareixença de Rajoy en Ple, així com el cessament immediat de l’actual ambaixador a Suècia, Javier Jiménez Ugarte, i número tres de Trillo quan va tenir lloc la tragèdia.