Bota al contingut principal

 

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha denunciat la negativa  del Govern central de cedir la Dama d’Elx a la seua localitat de procedència, on va ser trobada. “En una resposta ens indiquen que el Govern no contempla en l’actualitat la possibilitat de cedir de manera temporal o permanent la Dama d’Elx, recolzant-se en raons d’índole històrica, titularitat i funció cultural“. Per al senador de Compromís, la Dama d’Elx és un un símbol per a la ciutat i la comunitat autonónoma valenciana i, “tot i això, fa 118 anys està fora de casa“. La Dama va ser descoberta en 1897 i venuda a França, sent exposada al Museu del Louvre. És en 1941 quan el govern filonazi francès de Vichy la va donar a la dictadura de Franco, que la va situar en el Museu del Prado fins que el 1965 va passar al Museu Arqueològic Nacional.

Per a Mulet “aquesta diàspora del patrimoni és intolerable i l’espoli és reprovable ja siga en l’extrem orient o mitjançant donacions entre dictadors. La gent vol a la Dama a Elx i el Museu Arqueològic Nacional pot explicar el món iber amb una rèplica perfectament al costat de la Dama de Baza o la Gran Dama del Cerro de los Santos si als territoris d’origen els sembla bé o està documentada la legitimitat d’aquesta transferència d’art, però no ha cessat la voluntat del nostre poble per acollir i mostrar a la col·lectivitat aquest bé cultural des d’Elx“.

De nou l’Estat espanyol fa oïdes sordes a una petició dels valencians. “Si la passada setmana denunciàvem el menyspreu financer cap als centres culturals valencians com l’IVAM en relació a altres similars de l’Estat, ara certifiquen que no volen cedir la Dama, negant-se en rodó a permetre que estiga a Elx, fora del seu context, amb una visió centralista i egoista de la tutela del Patrimoni comú, com si no puguera estar en un dels museus de les comarques d’Alacant degudament custodiats“, ha lamentat.

A més la resposta “fereix“, al titllar la Dama d’Elx de “muntatge museogràfic del Museu Arqueològic Nacional” i justificar la seua presència al carrer Serrano de Madrid “per raons d’índole històrica, a una col·lecció estable amb la finalitat de prestar a la col·lectivitat un servei públic d’índole sociocultural o que la converteixen en una peça de referència per al museu i per a l’estudi de la cultura ibèrica, inclosa en un pla museològic en el qual el món iber està present i és objecte d’una incessant investigació“, com si a Elx “no pogueren realitzar funcions de conservació, documentació, investigació, exhibició i difusió d’aquest patrimoni històric“.

Seguint les justificacions del Govern que la “Dama d’Elx” forma part d’un patrimoni històric comú, que li dota d’una projecció per sobre de la seua ubicació geogràfica o del seu àmbit local centralitzarem tot el patrimoni mundial en un sol recinte cultural al Louvre, el Metropolitan, el British Museum o la National Gallery. “Nosaltres estem per l’accés al patrimoni i pel respecte cap a la seua procedència i cap criteri tècnic impedeix un trasllat de la Dama a Elx, on ha d’estar“, ha conclòs.