Bota al contingut principal

El diputat de Compromís Paco Garcia Latorre ha registrat en Les Corts una proposició no de llei per a instar el Consell a què reclame al Govern central què es prenguen les mesures oportunes perquè en la llei de mesures fiscals que acompanyarà els pròxims pressupostos de l’Estat s’aplique ja un IVA del 10% a les perruqueries.

Garcia Latorre ha mantingut una reunió a Les Corts amb representants del gremi de perruquers de València per tractar els greus problemes que pateix el sector des que l’1 de setembre de 2012 entrà en vigor la pujada de l’Impost de Valor Afegit (IVA) a les perruqueries. Des d’aleshores l’IVA reduït que s’aplicava a les perruqueries va passar del 8% al 21%. Soles en el primer semestre de 2013, just després de l’aprovació de la l’augment de 13 punts en l’IVA, 8000 perruqueries van tancar a l’Estat espanyol (el 20% del total).

A més, a dia de hui les perruqueries tenen preus més baixos, menys càrrega de treball i, consegüentment, menys empleats. Segons un informe elaborat per la consultora Key-Stone per a l’Associació Nacional de Perfumeria i Cosmètica, el volum de negoci de les perruqueries ha caigut des dels 5.046 milions a l’any en l’exercici 2011 als 3.296 al 2015, prop d’un 34% menys. S’ha produït una caiguda dels ingressos de 105.139 euros per saló al 2011 a 65.938 euros anuals el 2015. Cal recordar, a més a més, que es tracta d’un sector altament feminitzat.

Segons explica Garcia Latorre “la situació en aquest sector arran de la pujada de l’IVA per part del Ministeri d’Hisenda va provocar que perruquers de tot el país es manifestaren a Madrid el passat 20 de setembre de 2015 reclamant la reducció de l’IVA del 21% al 10%, denunciant que el sector havia perdut 34.000 llocs de treball i s’havien tancat 13.000 empreses”.

“S’ha d’afrontar esta situació de manera immediata per això reclamem que la reducció de l’IVA al 10% per a les perruqueries vinga reflectida ja en la llei de mesures fiscals que acompanyarà els pròxims pressupostos de l’Estat”, ha conclòs el diputat de Compromís.