Anar directament a les notícies

Compromís reclama versions completes de les webs de l’administració central en les diferents llengües de l’Estat

Publicat el en Educació i Cultura

El grup parlamentari Compromís ha presentat una proposició no de llei en les Corts per demanar al Consell que inste al govern espanyol a elaborar una versió completa de les webs oficials de l’executiu central i de l’Administració General en les diferents llengües de l’Estat.

Segons explica el síndic de Compromís, Fran Ferri, “malauradament, el tractament que es dona a les diferents llengües oficials a l’Estat Espanyol en les webs institucionals dista molt de ser igualitari, provocant l’allunyament de l’administració a una part important de la ciutadania que es relaciona amb els poders públics en una llengua diferent al castellà”.

“Ara mateix està d’actualitat el cas dels EUA on l’administració Obama va incloure una versió de la pàgina web i les xarxes socials de la Casa Blanca en castellà, donada la gran importància de la població hispana als Estats Units. L’eliminació d’esta versió després de la presa de possessió de Donald Trump com a President ha despertat una onada de lògica reprovació dins i fora de les fronteres dels EUA, ja que suposa allunyar l’administració a un important sector de la població”.

Per a Ferri “malgrat que bona part de la classe política espanyola s’ha escandalitzat per la decisió de l’administració Trump respecte al castellà, cal assenyalar que en el cas de l’Estat espanyol és habitual trobar, aparentment, la possibilitat d’accedir a diferents versions de les webs institucionals en les llengües oficials diferents al castellà, però la realitat és que estes versions es limiten a traduir el títol i part del contingut estàtic i deixen fora el conjunt del contingut dinàmic (notícies, convocatòries, anuncis, etc) que són, habitualment, els que desperten major interès entre la ciutadania”.

Des de Compromís s’ha volgut recordar que segons l’article 3.3 de la Constitució, ‘La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció’. “És per això que davant la manca de respecte i protecció cap a les diferents llengües que mostren les webs de l’administració central reclamem que s’oferisca una versió que contemple la totalitat del seu contingut en totes les llengües així com es faça ús de les mateixes en les xarxes socials del govern i l’Administració General de l’Estat”, ha conclòs Ferri.