Bota al contingut principal

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha valorat hui el treball que estan duent a terme els grups parlamentaris per aconseguir una àmplia reforma del sistema electoral, a través d’una comissió d’estudi a Les Corts creada a proposta del Grup Parlamentari Compromís, que va aconseguir el suport de la resta de grups.

Segons Ferri “esta comissió està comptant amb la participació d’experts en la matèria, hores d’ara ja s’han realitzat el 80% de les compareixences. Entre estes compareixences també es va acceptar la proposta de Compromís de comptar en la comissió d’estudi amb la participació dels partits polítics que no van superar la injusta barrera electoral del 5%, com és el cas d’Esquerra Unida. Estem parlant de la segona barrera electoral més dura de l’Estat que ha deixat fora del nostre parlament a la representació de centenars de milers de persones en les diferents eleccions celebrades”.

“La intenció –ha afegit el portaveu de Compromís- és que en la pròxima sessió de la comissió al mes de febrer finalitzen les compareixences i es puga nomenar una ponència per tal de redactar el dictamen per impulsar la proposició de llei de reforma i inclús la modificació del títol III de l’Estatut. En ambdos casos la iniciativa haurà de comptar amb el suport de 2/3 parts de les Corts per eixir endavant. Tenim, per tant el gran repte de buscar una majoria que aposte per un sistema electoral avançat”.

“Des de Compromís apostem per una àmplia reforma electoral que contemple, a banda d’acabar amb la injusta barrera electoral del 5%, una major proporcionalitat entre circumscripcions (plantejant inclús la circumscripció única), llistes desbloquejades per augmentar la capacitat de la ciutadania de triar els seus candidats dins de les llistes dels diferents partits o llistes cremallera per garantir una representació igualitària entre homes i dones”, ha conclòs Ferri.