Bota al contingut principal

El senador de Compromís, Jordi Navarrete, el diputat Joan Baldoví i la Secretària Autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, han realitzat hui al Senat una reunió de coordinació de cara a començar una ofensiva per reivindicar una millora en el sistema de finançament autonòmic i en els pressupostos de 2017 de l’Estat.

Navarrete ha defensat aquesta vesprada a la Comissió General de Comunitats Autònomes (CCAA) una moció en la que s’insta al Govern Central a emprendre una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic que possibilite a valencians i valencianes disposar d’uns serveis públics fonamentals de qualitat i permeta l’exercici de les competències pròpies evitant la discriminació del País Valencià respecte d’altres CCAA.

D’altra banda reclamem al Govern el reconeixement del dèficit de finançament acumulat en almenys 13.700 milions i l’establiment d’un mecanisme de compensació i que l’Estat invertisca en infraestructures el que ens pertoca com a mínim segons el pes poblacional del País Valencià, compensant la insuficiència inversora dels últims Pressupostos Generals de l’Estat”, ha afegit.

Navarrete, Baldoví i Ferrando, han analitzat de nou els greus desequilibris que pateixen els valencians (renda per càpita per sota de la mitjana, infrafinançament, sostenibilitat de l’estat del Benestar, insuficiència financera, falta d’estabilitat o el fet que siguem una comunitat que pateix infrafinançament a la que se li resten recursos per a d’altres més riques).

La Secretària Autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha indicat que “per a Compromís la defensa d’un finançament just per als valencians és essencial. L’actual sistema limita la nostra autonomia financera i política. En Madrid han de començar a prendre consciència que els valencians no som ciutadans de segona”.

Des del Senat, des del Congrés dels Diputats, des de les Corts Valencianes i el Consell, des de les Diputacions i els municipis. Allà on Compromís té veu, l’alçarà per reclamar el que és nostre. Ara que s’ha obert debat per reformar el sistema de finançament autonòmic a Madrid no podem defraudar els valencians”, ha assenyalat Baldoví.

Del finançament depén la qualitat dels nostres serveis públics, la Sanitat o l’Educació. Durant els pròxims mesos cada territori vetlarà pels seus interessos i nosaltres ho tenim clar. Compromís és l’únic partit d’estricta obediència valenciana i estarem al costat de la reivindicació de la societat valenciana”, ha afegit la secretària autonòmica.

Entre 2009 i 2014 el País Valencià i la Generalitat han vist reduïts amb el fons de suficiència els seus recursos en 3.867 milions, quelcom insostenible, ja que perpetua les desigualtats de forma arbitrària”, ha assenyalat Navarrete. Compromís aboga per revisar les necessitats de les diferents CCAA, ponderar la població de dret amb factors socioeconòmics i establir fórmules per anivellar serveis bàsics i “regularitzar el deute valencià conseqüència de l’infrafinançament que hem patit dels governs centrals en els últims anys”.