Bota al contingut principal

Compromís ha preguntat avui al Govern quins obstacles impedeixen l’acord per al trasllat humanitari de persones refugiades des de Grècia cap al País Valencià. Un conveni a “cost zero” per les arques de l’Estat, que fa un any que espera d’una resposta per part de l’Executiu. El Secretari d’Estat de Cooperació va mantenir una reunió el passat dilluns amb els representants de 15 Comunitats Autònomes per coordinar l’ajuda d’emergència als refugiats davant l’onada de fred.

Enric Bataller, diputat de Compromís, ha criticat que el Govern s’interesse ara per la situació dels refugiats quan porta més d’un any bloquejant l’acord entre la Vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, i els governs dels territoris a la vora del mar Egeu.

La proposta, que Oltra va presentar a octubre del 2015, consisteix en un corredor marítim pel trasllat de persones mitjançant un vaixell, cedit per Baleària, amb capacitat per 1.100 persones. El Consell va demanar la preceptiva autorització al ministeri d’Afers Exteriors el 18 de gener de l’any passat, tres dies després el Govern va anunciar que emetrà una resposta que encara no ha arribat. Bataller ha lamentat la hipocresia del Govern i ha recordat que des de l’inici de la crisi humanitària, només han arribat a Espanya 1.034 persones procedents dels camps de refugiat de Grècia.

Aquesta xifra (un 5% de l’acordat amb la Comissió Europea a 2015) se situa molt per davall del compromís del Govern, que ha d’acollir abans de setembre a 17.337 persones per complir amb els tractats europeus.