Bota al contingut principal

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de les Corts, Cristina Rodríguez, ha presentat una proposta per tal que els i les agricultores valencianes puguen triar el cultiu dels seus camps, “sense estar sotmesos al reg comunitari amb fertilitzants que no aprofita per a tots els productes conreats”, ha explicat.

Compromís ha detectat algunes pràctiques de fertilització per reg localitzat o fertirrigació comunitària que “no tenen en compte la normativa rigorosa de producció ecològica ni les diferents necessitats d’adobs segons els diferents tipus i edats dels cultius”. Així, segons Rodríguez, “la fertirrigació comunitària esdevé incompatible per al desenvolupament en ecològic, tant per als productors actuals com per a les noves incorporacions, a parcel·les incloses en zones on s’ha produït una actuació de modernització de regadius com aquesta. El problema afecta també a d’altres cultius d’agricultura convencional, que precisen d’aportacions d’adobs diferents a les parcel·les de cítrics”.

“Dins del sector de productors en ecològic hi ha malestar i preocupació per un assumpte que no té una solució tècnica molt complicada i per al qual la pròpia Administració ha de garantir-la”.

“Les comunitats de regants han de garantir la dotació d’aigua amb la freqüència i qualitat necessàries, tant per a la conducció agrària convencional com per la ecològica, en tots els casos, i així poder tindre una agricultura rendible i rica en diversitat. Raó per la qual des de Compromís proposem elaborar, en col·laboració amb les comunitats de regants, unes directrius tècniques que permeten organitzar els torns de reg, disminuint els dies de fertirrigació, de manera que s’assegure que els dies amb aigua sense residus químics són suficients per al reg amb aigua neta”.

“Per a Compromís és fonamental garantir la llibertat de conreu dels agricultors així com millorar la professionalització del sector i acabar amb pràctiques que afavoreixen el monocultiu i aprofundeixen en el cultiu recreatiu de cap de setmana,  fet que impedeix el relleu generacional al nostres camps”, ha conclòs la diputada Cristina Rodríguez.