Anar directament a les notícies

Compromís proposa un canvi del reglament de Les Corts per facilitar la creació de comissions d’investigació

Publicat el en Llibertat i Igualtat

El grup parlamentari Compromís ha registrat en Les Corts una Proposició de reforma de l’article 53 del Reglament de Les Corts, relatiu a les comissions d’investigació que introdueix, entre altres, mesures per evitar que una majoria de la cambra puga bloquejar, en tots els casos, la creació de comissions d’investigació.

Concretament la proposta de Compromís planteja un nou redactat pel qual per a l’aprovació d’una comissió d’investigació hi hagen dues vies, o bé obtindre majoria simple en la votació al Ple o bé obtindre el vot favorable de, com a mínim, tres grups parlamentaris.

Segons explica la diputada de Compromís, Isaura Navarro, “en les anteriors legislatures amb majoria parlamentària del Partit Popular vam comprovar com constantment bloquejaven la creació de comissions d’investigació que els resultaven incòmodes encara estar més que justificades, com les relatives als nombrosos cassos de corrupció o la nova comissió sobre l’accident del metro de València”.

“Es tractava de comissions que demanàvem els grups parlamentaris, PSPV, EUPV i Compromís i que el PP rebutjava. Amb el canvi del reglament que proposem eixe bloqueig no haguera sigut possible per tractar-se d’una petició a la que donen suport tres grups de la cambra”.

Com explica Navarro “estes peticions de comissió que bloquejava el PP eren tan pertinents que moltes vegades han sigut temes que ha acabat investigant la justícia i en esta legislatura, amb majoria parlamentària del Botànic, si que s’han pogut posar en marxa a Les Corts com és el cas de la comissió sobre l’accident del metro, sobre els sobre costos de CIEGSA, sobre les residències del pla Cotino, sobre el forat econòmic a les institucions firals i sobre la contaminació dels aqüífers, juntament amb altres comissions d’investigació que aniran incorporant-se en els següents períodes de sessions”.

Des de Compromís s’entén que esta és una reforma que augmenta la qualitat democràtica del parlament valencià juntament amb altres modificacions d’este article 53 del reglament de Les Corts com la que estableix que al Pla de treball de la comissió d’investigació cada grup parlamentari tindrà, com a mínim, garantida la compareixença de tres persones.

També es proposa afegir en el reglament mesures per augmentar l’impacte del fruit dels treballs realitzats com que les conclusions de les comissions d’investigació, aprovades pel Ple de la cambra, siguen publicades en un apartat específic de la pàgina web de les Corts Valencianes i que els noms dels responsables polítics assenyalats en el dictamen i la responsabilitat en la qual hagen incorregut siguen publicats en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.