Bota al contingut principal

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori, Graciela Ferrer, ha contestat a les declaracions públiques realitzades hui per la diputada del PP, Elisa Díaz, sobre el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral de la Comunitat Valenciana (PATIVEL).

 Segons ha assenyalat Ferrer, “hem pogut comprovar com el PP torna a mentir i manipular, en aquest cas sobre el PATIVEL, no sols per alarmar a l’opinió pública acusant a este Pla poc menys que de causar un cataclisme, sinó sobre tot per justificar el desgovern urbanístic i la depredació del territori promoguda pel PP en els seus anys de govern”. 

“Per a Compromís ordenar l’activitat urbanística per protegir el litoral i millorar la seua qualitat, al mateix temps que es garanteix el desenvolupament econòmic del nostre territori, d’acord amb l’Estratègia Territorial Europea, és un exercici de responsabilitat obligatori del Govern del Botànic”.

“Contràriament al que diu el PP, el PATIVEL no és cap amenaça al creixement econòmic del País Valencià, tot al contrari: potenciarà el nostre territori, apostant pel turisme d’alt valor afegit, millorant els processos ambientals, sense retallar els drets als propietaris del sòl. Una visió diametralment distinta a la del PP: especulació urbanística, degradació del territori i bombolla immobiliària, que pagarem ‘en diferit’ durant generacions”.

 “Per a Compromís, gràcies a este Pla, prioritari per a la Generalitat Valenciana, les generacions futures podran gaudir dels espais de major valor paisatgístic i ambiental del litoral de la nostra Comunitat, evitant que l’especulació urbanística acabe amb les últimes platges verges i finestres al mar que ens queden als valencians”.  

“Precisament per la importància dels valors en joc, la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori està desenvolupant un ampli procés de participació pública i consulta ciutadana, que s’està plasmant, entre altres accions, en jornades d’explicació del pla al llarg de la nostra geografia; es va obrir un segon termini d’al·legacions que es va ampliar i, una vegada analitzades les al·legacions, s’obrirà un període d’audiències a les parts interessades per corregir i adaptar les qüestions que calga”.

“El PP torna a mentir quan diu que el PATIVEL contradiu la Llei de Costes estatal, quan sap perfectament que existeixen plans d’ordenació del territori sobre la franja litoral aprovats en altres autonomies com Andalusia, Catalunya, Balears o Cantàbria, amb continguts i abast territorial similar al que proposa el PATIVEL”.

“A més a més, la diputada popular fins i tot s’ha atrevit a acusar el PATIVEL de carregar-se el sector turístic i d’obligar a la Generalitat a pagar milions d’euros en indemnitzacions. Sembla que no s’ho ha llegit massa bé o no sap de què parla, ja que el PATIVEL protegeix aquells sòls de major valor ambiental i paisatgístic que es troben sense urbanització, és a dir, sense urbanitzar ni amb PAIs aprovats i en execució. De fet, el PATIVEL manté la seua condició d’urbanitzables a 67 milions de metres quadrats, que permetrien desenvolupar usos urbanístics durant els propers 50 anys.”    

“En resum, el Govern del Botànic està fent allò que no li agrada al PP: planificar i ordenar el territori amb transparència, diàleg i participació de totes les parts implicades, per garantir que els interessos econòmics, socials i ambientals estan acompassats i s’eviten els abusos del passat. Al PP no li agrada el PATIVEL, ni tant sols el van plantejar quan governaven, perquè posa trellat en el desenvolupament del nostre litoral i posa de manifest la seua incompetència per defensar els interessos dels valencians i les valencianes”, ha conclòs Graciela Ferrer.