Bota al contingut principal

Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, consideren “insuficients” les mesures que està adoptant el nostre país per a reduir les xifres d’aliments que es fan malbé diàriament en l’actual context de crisi. Anualment es malgasten en el nostre país 7,7 milions de tones d’aliments (segons Eurostat)

Segons un informe del Ministeri d’Agricultura de 2013 (basat en l’enquesta del Baròmetre de Confiança), el comerç majorista d’aliments retira el 7,1% de tots els productes que arriben als seus lineals, la indústria transformadora el 7,7% i els agricultors i ramaders un 8,1%. El valor de l’alimentació no venuda a Espanya superaria els 800 milions d’euros segons les patronals. Cada llar desaprofita 76 quilos de menjar a l’any.

Compromís reclamava ajudes perquè les ONG pogueren beneficiar-se del peix o carn no venut perquè poguera ser transportat amb totes les garanties sanitàries i demanem al Govern “que actuara amb campanyes de conscienciació de compra responsable cap als consumidors i resta de cadena i que premie amb majors desgravaments en l’impost de societats als negocis amb major sensibilitat social en un moment de necessitat real i a aquells que realitzen campanyes d’aprofitament d’aliments perfectament consumibles”.

Resposta molt desepcionant

La resposta enumera una sèrie d’estratègies i campanyes de sensibilització en llars, restaurants i entre consumidors, però entenem que són insuficients i no han sigut prou intenses ni contundents per a aconseguir una conscienciació real. “Ni les organitzacions de la restauració semblen haver-se assabentat de l’existència d’auditories, ni de les classes formatives per a promoure l’aprofitament dels productes; ni les llars autoevaluen, ni implementen bones pràctiques que vagen més enllà del seu sentit comú. “Malgrat això, segueix tirant-se molt menjar, la qual cosa és una vertadera llàstima quan veiem diàriament gent rebuscando en contenidors i havent d’acudir a menjadors socials perquè no troba menjar que portar-se a la boca. Els nostres fills no ens expliquen que en el col·legi hagen rebut l’arribada de campanyes d’educació i sensibilització o que no han de tirar els entrepans, ni com ni on es poden descarregar les guies o documents audiovisuals dels mitjans electrònics que edita el Govern”, assenyala Mulet.

Els videos de 15 segons, concursos de contes o cartells entre els escolars o en punts de venda de Madrid ens semblen bones propostes de partida, però les xifres de 20.000 escolars de primària i de 20.000 de l’ESO “són clarament insuficients per al conjunt del país”.