Bota al contingut principal

Compromís ha reclamat hui al Govern  una reforma fiscal que incentive els recursos renovables i penalitze les fonts d’energia contaminants sota el criteri de ‘qui contamina paga’.

La comissió europea ha tornat a suspendre aquesta setmana al Govern de Rajoy en matèria de tributació verda. “¿Per què els estats membres es comprometen amb una cosa que després no compleixen?”, va lamentar ahir el comissari europeu de Medi Ambient, Karmenu Vella, en relació amb l’informe que col·loca a Espanya a la cua de la Unió Europea en ingressos per fiscalitat ambiental, només per davant de Lituània i Eslovàquia.

Les dades evidencien el suspens: en 2014 els impostos ambientals en Espanya representaren l’ 1,85% del PIB, enfront del 2,46% de la mitjana a la Unió Europea. “Les xifres demostren el nul compromís mediambiental del Govern i la manca de voluntat d’adoptar un sistema fiscal progressiu i just”, ha assenyalat el diputat Ignasi Candela.

La coalició valenciana ha exigit eliminar les ajudes als combustibles fòssils –com el carbó i el dièsel- i millorar la gestió dels recursos naturals per afavorir l’ús de fonts renovables.

Aquestes propostes van en línia  de les recomanacions europees que insten al Govern central a adoptar mesures per millorar la qualitat de l’aire,  fomentar la gestió eficient de l’aigua i intensificar els seus esforços en el reciclatge i tractament de residus.

Compromís ha criticat la irresponsabilitat recorrent de l’Executiu en matèria de Medi Ambient i ha recordat que l’Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), ja va amonestar Espanya el 2015 per la baixa recaptació en tributs ambientals.

El Consell de Seguritat Nuclear concedeix llarga vida a Garoña

Joan Baldoví, portaveu de Compromís en el Congrés, ha lamentat la decisió del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) d’avalar la reobertura de la central Garoña (Burgos) i ha preguntat al ministre d’Energia, Álvaro Nadal, si pensa concedir la llicència de funcionament a una planta de més de 40 anys.

Baldoví ha qüestionat si el Govern té constància de les errades de seguretat en les instal·lacions, segons van informar aquesta setmana tècnics de seguretat nuclear i ha recordat que el CSN va exigir a l’empresa propietària executar una sèrie de millores que no s’han dut a terme.