Bota al contingut principal

La comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient debatrà demà una Proposició No de Llei (PNL) per protegir la xufa valenciana dels riscos fitosanitaris que comporten les importacions procedents de Nigèria, Níger, Mali, Costa de Marfil i Xina per la collita valenciana.

Joan Baldoví, portaveu de Compromís al Congrés, considera fonamental que la xufa importada ha de complir els mateixos controls fitosanitaris que la que té el seu origen a l'Horta Nord i no es pot apropiar mai de la marca València.

La denominació d’origen ha permés diferenciar la xufa valenciana de la forana per la seua gran qualitat i ha evitat fraus i competències deslleials. Malgrat això,la xufa importada ja va estar en alerta en detectar-se partides amb un nivell d’aflotaxines (una toxina perjudicial per a la salut) que superaven àmpliament els límits establerts per la legislació europea.

Les xufes foranes no tenen els corresponents controls fitosanitaris requerits pel seu ús com material vegetal i, en els últims anys, s’han detectat noves plagues i malalties que afecten la collita, conseqüència del mencionat ús de xufa forana sense el control fitosanitari que exigeix la legislació.