Bota al contingut principal

El Congrés ha aprovat hui per unanimitat la proposta de Compromís per protegir la xufa valenciana dels riscos fitosanitaris que comporten les importacions procedents de Nigèria, Níger, Mali, Costa de Marfil i Xina per a la collita autòctona.

La comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha instat al Govern a vigilar “l’estricte compliment de la normativa fitosanitària” per evitar l’entrada i propagació d’organismes nocius.

Joan Baldoví, proponent i portaveu de Compromís al Congrés, ha defensat que la xufa importada ha de “complir els mateixos controls fitosanitaris que la que té el seu origen en l’Horta Nord i que per les seues característiques no es poden apropiar de la marca València”.

El sector assegura que en els últims anys han aparegut plagues i malalties, conseqüència de l’ús de xufa forana com material vegetal. Aquesta ja va ser declarada en alerta en detectar-se partides amb un nivell d’aflatoxines (una toxina perjudicial per a la salut) que superaven àmpliament els límits establerts per la legislació europea.

“La xufa és un producte emblemàtic de l’horta de València, única zona de producció d’aquest tubèrcul a la Unió Europea”, ha destacat Baldoví. El portaveu de Compromís ha reconegut el treball de la denominació d’origen, acompanyat per una delegació que ha assistit hui a la comissió, per preservar la xufa valenciana de fraus i competències deslleials.

A més de la protecció, la proposició no de llei planteja al Govern l’establiment d’un pagament de la Política Agrària Comú (PAC) vinculada a la producció tradicional de la xufa, així com un seguiment específic del comerç exterior.