Bota al contingut principal

El senador de Compromís, Jordi Navarrete, ha anunciat que la coalició ha demanat un informe al Govern davant les confuses “i evasives respostes” sobre els motius pels quals va eludir desviar el trànsit per l’AP-7 mentre van durar els treballs a la A- 7 en el tram de la Plana. Foment va autoritzar desviaments per autopistes el 2011, a Galícia; el 2010, el Ministeri va obrir també la circulació per les autopistes AP-68 i AP-2, a Saragossa, a causa dels alts índexs de sinistralitat de la N-232 i de la N-II, a més d’acords de bonificació a determinats tipus de transports pesats per obres en carreteres de la xarxa estatal. Res d’aixòva passar a Castelló.

Novament veiem com davant de preguntes clares i ben concretes com Per què en altres llocs si es desvia el trànsit per autopistes de peatge i ací no? O Per quins motius no s’ha previst desviar el trànsit per l’AP-7, un vial de gran capacitat i paral·lel a l’A-7 mentre duren les obres?, el Govern contesta amb evasives i ens convida als valencians a pagar les possibles solucions quan en altres llocs són gratis et amore, quelcom tremendament injust“, ha indicat Navarrete.

D’altra banda hem sol·licitat l’estimació dels costos que suposaria rescatar abans de 2019 l’AP-7, una volta aclarit que no van a tornar-la a donar en concessió “i conèixer les indemnitzacions que reclamaria l’empresa concessionària, per així proposar el desviament del trànsit per aquest vial de gran capacitat en comptes d’estar pagant més i més obres públiques i sacrificant territori i paisatge en variants que suposen alhora importants obstacles visuals i que generen problemes hídrics importants en nombrosos termes municipals“. Davant aquestes peticions el Govern Navarrete ha retret que seguisquen sense concretar “mentre en altres llocs van a rescatar sense pensar-s’ho, prefereixen que paguem fins 2019 i ja està. No hi ha amor“.

LA RESPOSTA DEL GOVERN

RESPOSTA:

En principi, en el cas plantejat, és possible l’alliberar de peatge un tram d’autopista, recorrent a la tramitació d’una modificació concessional, generalment per conveni amb la societat concessionària. En qualsevol cas, haurà de compensar al concessionari pels perjudicis que se li originen, un dels quals és la pèrdua dels ingressos de peatge deixats de percebre, als que legalment té dret. El Ministeri de Foment es troba estudiant la viabilitat i finançament dels desviaments que per motius de l’execució d’obra s’està plantejant en algunes autopistes.

SOL·LICITUD D’INFORME

En una resposta del Govern a una pregunta escrita anterior de Compromís (84/4429 2016.10.18 6942 se’ns contesta que “si la Comunitat Autònoma Valenciana sol·licita l’alliberament de peatge d’un tram de l’AP-7 a Castelló per obres a l’a-7 que executa Foment i que, de dur a efecte aquest alliberament suposara un cost per a la concessionària, sembla raonable i equitatiu que en el seu finançament intervinga l’esmentada comunitat autònoma que ha sol·licitat la mesura“.

Tenim constància que en altres zones el Govern ha obert el peatge de l’autopista en zones d’obres sense que hagen hagut de pagar les administracions afectades. “En aquest sentit sol·licitem un informe sobre els trams de peatge als que l’Estat ha requerit obrir a les concessionàries i les quantitats abonades per les diferents administracions“, davant el que considerem un tracte injust als castellonencs.